ЕК за върховенството на закона: В България липсват присъди за корупция на високо ниво, съставът на ВСС буди тревога

ЕК за върховенството на закона: В България липсват присъди за корупция на високо ниво, съставът на ВСС буди тревога

В България все още липсват окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво. Това е едно от заключенията за страната в доклада за върховенството на закона, съобщи БНТ, като се позова на чернова на документа. Европейската комисия /ЕК/ представя в сряда докладите за върховенството на закона във всички страни от ЕС. Те се изготвят от 2020 г. насам и се занимават с четири основни теми - правосъдието, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията.

Според черновата на документа, в България все още буди тревога съставът на Висшия съдебен съвет и функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Според комисията, Инспекторът, който отговаря за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо влияние. В страната ни има сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност за служителите на най-високо ниво, сочи един от изводите.

Докладът на Брюксел отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор. Изтъква се, че те са част ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. ЕК отбелязва, че парламентът е приел закон, установяващ механизъм за осигуряване на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и предвиждащ съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

Псочено е също така, че институционалното преструктуриране на Комисията за борба с корупцията също е част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, а проектът на законодателство се обсъжда в парламента.

В черновата на доклад е отчетено, че е България започнала процес на отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схема за гражданство срещу инвестиции.

По отношение на концентрацията на собствеността на медиите рискът за в България остава много висок, отчита документът. Тревога буди и липсата на ясна рамка за осигуряване на прозрачност при разпределението на средствата за държавна реклама.

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили задоволително задълженията, поети в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/. Еврокомисията ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете държави членки. За България и Румъния годишният доклад замени Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен след приемането на двете страни в ЕС заради проблеми с корупцията и върховенството на закона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ