Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас

Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас

Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас

Протести готвят зърнопроизводителите от цялата страна. Причина за недоволството е безконтролният по думите им внос на зърнени култури от Украйна и Молдова. В същото време в разгара си е жътвата у нас.

Нели Стоянова е председател на земеделска кооперация. Вече са прибрали ечемика, до дни ще приключи жътвата на пшеница и остава да ожънат рапицата. И въпреки добрите добиви от пшеница при тях, няма интерес към изкупуването на стоката

"Вярвам, че ще приключим към 650-670 килограма като среден добив, като спрямо миналата година е повече. Качеството ни е много добро, с висок протеин, с висок хектолитър и това, което направих като първи проби, говорим за хлебна пшеница Истината е, че в момента цена няма нито висока, нито ниска. Търговия никаква", разказа тя по БТВ.

Според Нели Стоянова причината за липса на пазар на родното производство е голямото количество внесено у нас украинско зърно.

"Ако не продадем продукция, няма да успеем да се издължим, да извърши плащания, които предстоят в края на август, в началото на август пък камо ли да говорим за следващата година като запасяване с торове, препарати", добави тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ