Гърция изпрати нов посланик у нас

Гърция изпрати нов посланик у нас

Гърция изпрати нов посланик у нас

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова прие копия на акредитивните писма на посланика на Гърция у нас Алексиос Мариос Либеропулос.

Двамата дипломати потвърдиха отличните двустранни отношения между България и Гърция,които имат стратегически характер. Изграденият активен и конструктивен диалог както в двустранен план, така и в рамките на ЕС, НАТО и международните организации е пример за добросъседски отношения в региона.

В хода на разговора бяха обсъдени теми от европейския дневен ред, вкл. европейската перспектива на страните от Западните Балкани, отношенията в Черноморския регион, енергийната криза, породена от агресията на Русия в Украйна и др.

Кандидатурата на България за членство в Шенгенското пространство също беше сред обсъдените теми, като Петрова благодари за подкрепата, която Гърция оказва на страната ни в процеса по присъединяване.

Петрова подчерта решимостта на българската държава да продължи усилията си с цел постигане на позитивно решение в рамките на следващата година.

В края на разговора заместник-министърът на външните работи пожела успех на посланик Либеропулос и изрази увереност в по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения с Гърция във всички сфери на взаимен интерес.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ