Георги Господинов спечели „Букър“ за романа си „Времеубежище“

Георги Господинов спечели „Букър“ за романа си „Времеубежище“

Георги Господинов спечели „Букър“ за романа си „Времеубежище“

Георги Господинов спечели най-престижното литературно отличие "Букър" на тазгодишната церемония по награждаване на международната награда, която се проведе тази вечер в Лондон.

"Утре е най-важният ден в България, любимият ми национален празник - денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е, когато езикът и буквите се празнуват", каза Георги Господинов по време на речта си, след като спечели престижното отличие. "Честит празник! Честито чудо на езика" - така той на български поздрави всички за 24 май.

"За мен е чест да бъда тук. Благодаря на фондация "Букър" за подкрепата тази книга да бъде преведена. Благодаря на журито, че оцени роман, разказващ за спомените от миналото и глобализацията на носталгията. Благодаря и на всички останали номинирани - книгите ви са чудесни. Огромно благодаря и на преводача Анджела Родел, която изгради на английски език тази клиника на миналото", каза още той след награждаването.

Георги Господинов беше първият български писател, номиниран за престижното отличие, а сега стана и първият български автор получил го. Още една „Златна топка” за България! Исторически момент - Георги Господинов заедно с преводачката Анджела Родел получиха най-престижната международна награда за литература! Неговият роман „Времеубежище” им донесе „Букър”! Това написа легендата на българския футбол Христо Стоичков в социалните мрежи след големия успех на Господинов и Родел.

Известната турска писателка Елиф Шафак поздрави Георги Господинов. "Най-искрени поздравления за Георги Господинов и Анджела Родел за спечелването на наградата "Букър". Наистина великолепна новина!", пише Шафак в туитър профила си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ