ГЕРБ питат кой доведе Gemcorp и кой взе комисионни за меморандума

ГЕРБ питат кой доведе Gemcorp и кой взе комисионни за меморандума

ГЕРБ питат кой доведе Gemcorp и кой взе комисионни за меморандума

Кой доведе Gemcorp при министъра на енергетиката, кой и защо даде енергетиката ни на една офшорка, кой взе комисионни за този меморандум и защо не беше спазена нито една процедура за избор на компания в рамките на Министерството на енергетиката? Това са част от въпросите, зададени днес в пленарна зала в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, изчетена от депутатката Десислава Трифонова.

Повод за декларацията е изненадващо съобщение на премиера в оставка Кирил Петков в предаването „Лице в лице“ по bTV, че на заседанието си вчера правителството взело решение за прекратяване на сключения в началото на мандата на кабинета му меморандум с Gemcorp. Петков съобщи новината мимоходом, в отговор на въпрос на водещата Цветанка Ризова темата. „А, това ли? Взехме решение днес меморандумът с Gemcorp да бъде прекратен от министъра на енергетиката на базата на информацията, която имахме. Още не е еднозначно дали е добре, или зле, но днес го взехме това решение, така че тази цялата теза за Gemcorp вече е свършила след днешното решение на Министерски съвет“, каза Кирил Петков. По думите му меморандумът е бил „като писмо за намерение“ и неустойки по него няма да се плащат.

„Какво не искат Кирил Петков и Асен Василев да се знае, за да прекратяват днес този меморандум“, попита от парламентарната трибуна днес депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, докато четеше декларацията. По думите ѝ Петков е излъгал, че е възложил проверка на ДАНС има ли руски капитали в компанията, а Асен Василев е излъгал два пъти, веднъж - че е доведена от американци, а втори път - че е доведена от англичани.

Защо не беше извършена проверка на капитала на компанията, защо този меморандум е сключен буквално за 12 дни, са останалите въпроси, на които от най-голямата опозиционна парламентарна група настояват за отговори. "С този меморандум се опитахте да дадете цялата ни енергетика на една офшорка с неясни капитали и спорни имена“, каза още Трифонова и попита кой ще понесе отговорността, както и кой олигарх стои зад цялата схема. Тя добави, че притесненията на ГЕРБ-СДС за подписването меморандума са били основателни. След това цитира резултати от проверка, направена от депутати от ПГ на ГЕРБ-СДС, според които Gemcorp е регистрирана на Каймановите острови още през 2016 г., но и до ден днешен няма управител

Трифонова припомни, че временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на документа е гласувала решение премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да бъдат изслушани на заседанието ѝ в петък, а от ГЕРБ-СДС ще настояват тримата да се явят и да докладват пред комисията.

Преди ден комисията проведе среща с председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

„Нека да е ясно едно, Кирил Петков е крил в кабинета си доклад на ДАНС относно Gemcorp в продължение на три месеца и не е предприел нито едно действие за неговото прекратяване“, гласи още прочетената от Трифонова декларация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ