ГЕРБ: Незабавно прекратете договора с Gemcorp!

ГЕРБ: Незабавно прекратете договора с Gemcorp!

ГЕРБ: Незабавно прекратете договора с Gemcorp!

 Незабавно да бъде прекратен договора с Gemcorp, призоваха от ГЕРБ на извънреден брифинг. „Цялата енергетика на България е дадена на две офшорни компании", заяви бившият лидерът на партията Бойко Борисов в коментар за меморандума, подписан от кабинета "Петков" преди седмици с компанията Gemcorp за инвестиции в енергетиката на стойност около 1 млрд. долара. Думите му потвърти и бившият енергиен министър Делян Добрев, който разкри малко повече подробности въз основа на предоставеното им от министъра на енергетиката копие от меморанудма. От ГЕРБ благодариха специално, че са получили документа 24 часа след като са го поискали. Това е прозрачност, Лорер месеци наред ни пращаше друг договор, включи се и лидерът на партията Бойко Борисов.

От видяното става ясно, че има не намерение за инвестиции, а споразумение, заяви Делян Добрев. В него е записано, че страните имат намерение да съфинансират дейности, допълни той.

„Свидетели сме на поредица от лъжи от премиера Петков по отношение на компанията Gemcorp от самото начало. Първата лъжа започва още в деня на подписване на меморандума. Излъгаха ни за компанията и това може да го видите на официалната страница на Министерството на енергетиката. Оказа се, че са подписали с офшорка, регистрирана през 2016 г. в Джърси. Тя пък е свързана с офшорки на Кайманите и Женева. Обвързваме нашата енергетика с капитали с неизвестен произход”, обясни Десислава Трифонова.

Кой избра тези две офшорки, за да съинвестира държавата с тях в енергетиката?, попитаха обвинително от ГЕРБ.

И още: „Дейността на Gemcorp не е свързана с енергетика. Тя се занимава с търговия на диаманти.“, обяви Десислава Трифонова

Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните относно „планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика“, гласеше съобщение от Министерството на енергетиката, изпратено след подписването на споразумението.

След медийни публикации, включително и на Financial Times за връзки на Gemcorp с фонд на приближен до Путин руски олигарх,  вицепремиерът Асен Василев заяви, че британската компания Gemcorp е "дошла с колеги от американското посолство". От дипломатическата мисия на САЩ обаче категорично отрекоха това да е истина, както и че не отговаря на истината още едно твърдение на Василев, че представител на американското посолство е присъствал на подписването на меморандума.

Преди няколко дни пък премиерът Кирил Петков заяви, че Gemcorp ще бъде дадена за проверка на ДАНС.

„Както г-н Борисов каза - цялата българска енергетика е дадена на две офшорки. Всъщност, според това споразумение, не можем да мръднем, без да питаме офшорните компании.“, коментира още Делян Добрев. В него пише, че страните се разбират да съфинансират дейности”, заяви той, като даде пример за съфинансиране на проекти в „Марица Изток", където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция.

„Колкото повече се чете този меморандум, толкова повече започва да прилича на стара апокрифна книга. Тук само на пръв поглед става въпрос за инвестиции, като се зачетем виждаме, че става дума за достъп до активи – общински и държавни”, обясни съпредседателят на ГЕРБ, Томислав Дончев.

Борисов призова да се търси път към постигане на национално съгласие, в което президентът Радев да има водеща роля, за да започне справяне с кризата. „Това правителство е цар на разточителството на фона на недоволно население заради инфлацията. Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално съгласие и президентът Радев има водеща роля, за да се измъкнем от ситуацията, в която сме”, заяви бившият премиер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ