МФ: България очаква над 1,3 млрд. евро от Плана за възстановяване тази есен

МФ: България очаква над 1,3 млрд. евро от Плана за възстановяване тази есен

МФ: България очаква над 1,3 млрд. евро от Плана за възстановяване тази есен

Тази есен се очаква в хазната да постъпят над 1,3 млрд. евро, които оито България трябва да получи тази година по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Министерството на финансите.

От министерството посочват, че няма забавяне по парите за плана.

„Във връзка с публикации за потенциално забавяне на първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, Министерството на финансите категорично заявява, че към момента изпълнението на Плана върви в срок и към днешна дата няма забавяне, включително и на предварителните разчети за получаване на средства. В последните 46 работни дни от одобрението на Плана от Съвета на ЕС досега е изготвена и приета необходимата вътрешната нормативна база, създадена е система за управление и контрол, направен е анализ на натовареността на ключови органи и е надградена информационната система ИСУН 2000, която е необходима за управлението на Плана. Към момента е обявена и първата процедура по Програмата за технологична модернизация на стойност 260 млн. лв. в подкрепа към малки и средни предприятия“, пишат от ведомството

България си е поставила за цел да събере всички необходими документи за подготовката на искането за първото плащане в рамките на месец юли. По регламент, Европейската комисия след това има два месеца да направи оценка на подадените документи, преди да извърши плащане, уточняват от министерството.

Подготовката на второто искане за плащане на стойност над 724 милиона евро засега също няма забавяне в сроковете. То е свързано с необходимостта от приемане на 22 законодателни мерки със срок края на 2022 г.

„Във връзка с тяхното изпълнение вече е приет 1 закон, 4 законопроекта са в Народното събрание, 4 законопроекта (свързани с изпълнението на 5 мерки) са в напреднал процес на обществено обсъждане, 6 законопроекта (свързани с изпълнението на 12 мерки) са в процес на подготовка от съответните ресорни министерства“, посочват от МФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ