МВнР е отнело акредитацията на руски журналист, Мария Захарова заплаши с ответни мерки

МВнР е отнело акредитацията на руски журналист, Мария Захарова заплаши с ответни мерки

Българското външно министерство е анулирало акредитацията на руския журналист и кореспондент на "Российская газета" (РГ) Александър Гацак. Това става ясно от съобщение на изданието, цитирано от ТАСС.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че руското посолство в София е получило уведомление от българското външно министерство за анулиране на неговата акредитация и предстояща екстрадиция. Причините за това решение обаче не се съобщават", се казва в съобщението.

Според пресслужбата на "Российская газета" в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон и е бил помолен да се яви в миграционната служба. Докато пътувал, получил друго съобщение, с което бил пренасочен към  българската агенция за национална сигурност. ТАСС припомня, че по това време в София е задържан "представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил извикан в миграционната служба, а след това е депортиран от страната".

Руският кореспондент явно не е последвал указанията. "А. А. Гацак пристигна в руското посолство в София и оттогава от съображения за сигурност не е напускал територията му. До момента не е получил никакви обяснения от българска страна", се казва в съобщението. Не е ясно защо случаят става известен чак сега.

Русия ще предприеме ответни мерки срещу действията на българските власти срещу кореспондента на "Российская газета" в България Александър Гацак, чиято акредитация беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция, заяви говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова.

"Кореспондентът на "Российская газета" в България Александър Гацак получи "черен печат" от местните власти - акредитацията му беше отнета и беше предупреден за предстояща екстрадиция", написа тя в своя канал в Telegram. "Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които биват преследвани маниакално. Ние ще предприемем ответни мерки.", заканва се Захарова.

В същото време "Российская газета" съобщава за задържане на кореспондента ѝ в Никозия Александър Гасюк. Арестът е станал на 5 октомври. По време на задържането той е бил в кола в близост до къщата, в която живее със семейството си. Срещу журналиста са били използвани силови методи, в резултат на което е наранена ръката му и по-късно е бил откаран в болница, където му е оказана помощ.

„Подобни открито враждебни действия, застрашаващи безопасността на руските журналисти, грубо нарушават европейския закон за свободата на медиите и им пречат да изпълняват професионалните си задължения“, посочват от руското издание в прессъобщение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ