Никола Стоянов: Компенсации за горивата ще има не по-рано от 1 март

Никола Стоянов:  Компенсации за горивата  ще има не  по-рано от 1 март

Никола Стоянов: Компенсации за горивата ще има не по-рано от 1 март

Ще бъде трудно мярката за компенсации за горивата да влезе в сила преди 1 март заради технически трудности и тромави процедури. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов, който присъства днес на откриването на нова инвестиция в производствена мощност на френската компания "Серта България" в  Кърджали.

Той допълни, че все още не може да се каже кой и какви облекчения ще получи, но изрази надежда до две седмици да има яснота. 

"Имайте предвид, че Министерският съвет, каквото реши, трябва да мине и на обществено обсъждане. Много са бавни процедурите, такива са правилата, а и чисто технически бензиностанциите нямат възможност, когато компенсацията не е за всички и трябва те да проверяват", коментира министърът. Според него разчетите показвали, че ако компенсацията е предназначена за хора с доходи до 1000 лева, размерът й можело да бъде около 60 ст.  за литър.

Припомняме, че предишният размер на компенсацията, която се изплащаше до 31 декември 2022 г. беше 25 ст. за литър.  

За бизнеса също се търсят варианти как да бъде облекчен, обясни Стоянов.

"В момента фокусът ни е към бързооборотните стоки и към храните. Целта ни е българите да усетят по джоба си, че инфлацията намалява. В тази връзка една от мерките, която вече влезе в сила, е забавянето на новите цени на тол таксите, което е за бизнеса. Те трябваше да поскъпнат с 50% от 1 януари  2023 г. Това е отложено за 1 юли за момента", каза още Никола Стоянов, цитиран от БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ