Николай Събев слива трите БДЖ-та в обща компания

Николай Събев слива трите БДЖ-та в обща компания

Николай Събев слива трите БДЖ-та в обща компания

Министърът на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев слива с решение за преобразуване трите държавни компании за железопътен транспорт в общо дружество, става ясно от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД се вливат в „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД, а той вече ще се казва „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД.

Според ведомството промяната ще доведе до оптимизиране на бизнес и оперативните процеси чрез цялостна реорганизация на оперативното планиране, управлението и контрола на движението на пътническите и товарни влакове.

"Стъпките по оздравяване на БДЖ, заедно с новите влакове, които МТС ще придобие по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт", заяви министър Николай Събев.

Предвидени са промени в структурата и броя на администрацията в обединената компания. Реформата има за цел да се намалят разходите и времето за пътуване на дълги разстояния. Сред очакваните резултати са повишаване на стандарта на обслужване и осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система.

В миналото товарните и пътническите услуги на БДЖ са били в обща компания, но след това се обособяват две отделни дружества.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ