Политиците с първи реакции след новината, че няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Политиците с първи реакции след новината, че няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Политиците с първи реакции след новината, че няма да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Веднага след като стана  ясно, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., последваха и реакциите на политиците. "БСП предупреди, че България не е готова за приемане на еврото от 01.01.2024 година, се казва в позиция на лидера на партията Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на левицата.

"Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията. Свиването ѝ под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата.  Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, а национално отговорна партия", казва Корнелия Нинова.

Днес българското правителство наруши решението на Народното събрание да се направят всички стъпки така, че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Това се посочва в позиция на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев, изпратена от пресцентъра на партията.

„Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на Европейската комисия са предположения“, заяви Василев. „Задължение на правителството е да изиска такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат приети преди приемането на България в еврозоната така, че да сме изпълнили условията“, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната“. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обвини директно Асен Василев за днешния развой. "Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин. Сега Нинова им каза - бяхме прави, защото ако те не бяха помпали инфлацията, нямаше как да вдигнем пенсиите. Той работи целенасочено, за да не влезем в Еврозоната", заяви Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък написа в профила си във фейсбук, че приветства информацията, че България няма да приеме еврото на 1 януари 2024 г.  

„Приветстваме тази проява на здрав разум от страна на правителството и демонстрираното уважение към волята на стотици хиляди българи, които се подписаха и продължават да се подписват в подписката за референдума“, написа Костадинов.

Той припомни, че до момента в подписката за референдум за запазване на българския лев са се подписали 247 000 души.

Припомняме, че по рано-днес  служебният министър на финансите Росица Велкова обяви,  че еврото в България няма да бъде прието от 1 януари 2024 г.  

"В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията", аргументира се Велкова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ