Правят проверки на внесеното у нас зърно от Украйна

Правят проверки на внесеното у нас зърно от Украйна

Правят проверки на внесеното у нас зърно от Украйна

Започнаха проверките за качеството на внесеното у нас украинско зърно, съобщи министърът на земеделието в оставка Иван Иванов. Резултатите се очакват през следващата седмица. В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните и Областните дирекции по земеделие, допълни министърът. Той беше в землището на ямболското село Козарево на закриване на жътвата.

"Нашата задача е единствено да гарантираме, че това, което е влязло, защото аз не мисля, че големи количества са влезли на територията на България, е безопасно за потребителите. Европейският съюз положи максимални усилия наличното количество зърно от Украйна да бъде изнесено, защото други страни-членки имат страхотни проблеми в посока продоволствената сигурност", каза Иванов. Поводът за започналите проверки са съмнения и притеснения, споделяни от родни земеделски производители, че зърно от Украйна и Молдова се внася у нас без никакъв фитосанитарен контрол.

България има традиции и устойчивост в зърнопроизводството, коментира още земеделският министър. "Тази година реколтата ще бъде не по-слаба от миналогодишната. Очакваме над 6 млн. тона произведена пшеница, която голяма част ще остане тук за консумация, традиционно, а другата ще бъде изнесена, разбира се", заяви още той. Относно въведената нулева ДДС ставка за хлебните изделия и брашното, земеделският министър заяви, че мярката вече дава резултат. "Това, че има в момента конкуренция между търговци и производители, ще даде отражение върху цената на хляба, но държавата е направила, каквото е необходимо в тази ситуация. И ще продължаваме да правим, за да гарантираме ниската цена на хляба и съответно неговото качество", увери Иванов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ