Петков обсъди вариант за американско гориво за АЕЦ "Козлодуй". Очаква 5 г. война в Украйна

Петков обсъди вариант за американско гориво за АЕЦ Козлодуй. Очаква 5 г. война в Украйна

Петков обсъди вариант за американско гориво за АЕЦ "Козлодуй". Очаква 5 г. война в Украйна

Министър-председателят Кирил Петков е провел среща с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и с представители на компанията "Уестингхаус", съобщиха от правителствената пресслужба. В разговорите са участвали също министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

Акцент в срещата са били възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ "Козлодуй" е изцяло зависима от руския внос. "Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация", каза министър-председателят. Участниците в разговорите са поели ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от "Уестингхаус". Премиерът е заявил, че се надява да се изясни кои са препъникамъните, попречили за финалното реализиране на проекта с "Уестингхаус", подписан в началото на 2021 г. от правителството на Борисов. В хода на срещата ръководството на АЕЦ е потвърдило, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е направено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на "Уестингхаус" и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави стартирането на законовите процедури. Затова Петков е пристигнал днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ