Премиерът: Загиналите полицаи възстановиха компрометираната граница с цената на живота си

Премиерът: Загиналите полицаи възстановиха компрометираната граница с цената на живота си

Премиерът: Загиналите полицаи възстановиха компрометираната граница с цената на живота си

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Това заяви премиерът Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали при жестоката катастрофа в Бургас.

Той обясни, че полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие.

Донев припомни, че ще бъдат отпуснати милион и половина лева за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница.

„Въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни“, допълни премиерът.

Той обясни, че при необходимост при необходимост ще се търси сътрудничеството и взаимодействието с Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“.

„Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти“, коментира Донев.

„Съдействие за възстановяване и поддържане на основни пътища използвани от органите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната при охраната на държавната ни граница ще окаже и Министерството на земеделието и храните. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва при договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на службите да осъществяват строг контрол на пътищата за трафик на мигранти“ подчерта премиерът.

Той уточни, че се работи върху присъединяването на България към Шенген.

„Решителните действия на правителството ще докажат на европейските ни партньори, че сме способни да противодействаме на корупцията и можем да защитим границата си, която е и граница на Европейския съюз“, каза Донев

„Причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка, са били прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си", каза още Гълъб Донев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ