Русия е включила части от български територални води в предупредителна зона за военни учения

Русия е включила части от български територални води в предупредителна зона за военни учения

Части от изключителната икономическа зона на България в Черно море са включени в изпратено от Русия предупреждение за определяне на рисков периметър заради военни учения. Това съобщават от Министерството на отбраната по повод направеното снощи изявление от НАТО, че ще засили наблюдението на Черноморския регион.

„Русия е изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.“, се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

От ведомството уточняват, че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, но не се смятат за добра практика.

България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, посочват от министерството на отбраната.

Изявлението на НАТО беше дойде след заседание на Съвета НАТО-Украйна, създаден по-рано този месец, за да координира сътрудничеството между западния военен алианс и Киев. Алиансът осъди излизането на Русия от споразумението за зърнената сделка, гарантиращо безопасното преминаване на цивилни кораби, превозващи украинско зърно. "Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от сделката за черноморското зърно и умишлените ѝ опити да спре износа на украински селскостопански продукти, от които зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявление на НАТО.

"НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в Черноморския регион, включително с морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати", се казва в изявлението.

След официалното денонсиране на участието си в сделката Москва даде знак, че е склонна да обмисли възобновяване на сделката, ако бъдат изпълнени условията ѝ за износ на собственото ѝ зърно и торове.

В изявлението на НАТО специално се критикува руското предупреждение, че части от международните води на Черно море са временно опасни за корабоплаването.

"Съюзниците отбелязаха, че новата предупредителна зона на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, е създала нови рискове за ескалация, както и сериозни пречки за свободата на корабоплаването", се казва в позицията на Алианса. Споменаването на България е в контекста на това, че е член на НАТО.

Русия също така заяви, че корабите, които пътуват към украинските черноморски пристанища, ще бъдат разглеждани като евентуално превозващи военни товари.

НАТО също така заяви, че осъжда неотдавнашните руски нападения срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове, включително удара с дрон по украински склад за зърно в дунавския пристанищен град Рени, близо до границата с Румъния, член на НАТО.

"Оставаме в готовност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ