Руската хакерска група KillNet удари сайтове на български институции и летища

Руската хакерска група KillNet  удари сайтове на български институции и летища

Хакери от руската група KillNet обявиха, че са атакували сайтове на български държавни институции заради "предателство към Русия". Те съобщиха за нападението в своя канал в Telegram.

Те твърдят, че над 10 държавни портала в България са били блокирани, включително сайтът на президента на България, правителството, Министерството на финансите, Министерството на отбраната, електронното правителство, Конституционния съд, Министерството на Правосъдието, Министерството на здравеопазването, както и сайтовете на МВР и разузнаването.

„Заради предателството на Русия и доставката на оръжие на Украйна българското правителство е осъдено на срив на мрежата и срам!“, се казва в съобщението в канала на Telegram.

Хакерите твърдят, че атаката е обхванала и четири сайта на български летища.

Сигналите получени днес са за атака тип DDoS - разпределителна атака за отказ от услуга, която е овладяна своевременно, съобщиха от министерството на електронното управление. От ведомството уточняват, че от началото на деня днес спешните екипи на Министерство на електронното управление, МВР, ДАНС, Информационно обслужване, както IT екипите на държавните администрации работят по предотвратяването и превенцията срещу кибер атаки с различни сила и интензитет. 

Към този момент всички институционални сайтове работят нормално, като има готовност да се реагира при нови ситуации, отбелязват от министерството на електронното управление и уточняват, че "одобни кибер атаки се случват на ежедневна база и те не са прецедент." Екипите по киберсигурност, работят в постоянен режим 24/7 и успяват да неутрализират всеки сигнал или опит за атака, уверяват от министерството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ