България

Политика

|

Общество

|

Служебен министър "подал информация", че ГЕРБ и ДБ преговарят за правителство

Служебен министър подал информация, че ГЕРБ и ДБ преговарят за правителство

Служебен министър "подал информация", че ГЕРБ и ДБ преговарят за правителство

Водят се преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство, информацията за това идва от действащ министър от служебното правителство, заяви в интервю за БНР Иван Христанов, бивш депутат от ПП и бивш заместник-министър.

Той уточни, че въпросният министър е подал информация за това в щаба на изграждания от него нов политически проект.

"Но не с коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП, но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии", допълни Христанов.

По време на предизборната кампания бяха постлани пътеки за съставяне на правителство, посочи още той и поясни: "Загърбен беше разговорът за борбата с корупцията".

Според него правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би внесло още по-голямо объркване в избирателите на реформаторското политическо пространство, смята Христанов.

"Но може би такъв политически ход би бил мъдър. България е в политическа криза", допълни той.

"Процесите, на които станах свидетел преди 5 месеца, са ескалирали. Виждам някакъв лагер в ПП. Моят призив е думите на Николай Събев да бъдат взети сериозно, но не за да има оставки", коментира още Христанов по повод вчерашния пост във Фейсбук на бившия министър на транспорта от кабинета „Петков“  

"Ако са почтени, Асен Василев, Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП", написа вчера Николай Събев. Малко след това Христанов също излезе с публикация във фейсбук профила си, в която призова за вслушване в думите на Събев.

"Публикацията на Събев ме потресе. За първи път виждам публичен призив за разрив между двамата лидери. Аз никога не бих взел страна. Този процес има нужда от лечение - с изговаряне на Национален съвет, на Изпълнителен съвет, или на лидерско ниво", каза Христанов.

Той обясни, че не знае кой е в групата около Асен Василев и Даниел Лорер, но разказа, че е обикалял България и е видял как протича кампанията по места. 

"В малките населени места има повече апатия и примирение. Партиите на статуквото правеха сериозни кампании. Стигаха до вратата на своите избиратели. При ПП-ДБ кампанията беше центрирана в големите населени места. Изграждането на структури закъсня".

Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат", сподели още бившият депутат. 

"Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно", настоя той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ