София дръпва по доходи пред останалите части на страната

София дръпва по доходи пред останалите части на страната

София дръпва по доходи пред останалите части на страната

Очертава се все по-голяма разлика между доходите в София и останалата част от страната, показват данните на Националния статистически институт от началото на годината, цитирани от Би Ти Ви.

Докато заплатите в столицата са нараснали със 7.7% от януари до март, то в най-бедния регион – Видин – те са се покачили с едва с процент.

В София средната заплата вече е 2340 лв. при 2173 лв. в началото на годината. Във Видин е 1099 лв. при 1088 лв. януари т.г.

Средната заплата във Варна през март е била 1470 лв., при 1420 лв. три месеца по рано. В Пловдив изкарват средно 1419 лв. при 1398 лв. в началото на годината – увеличение с  1,5%.

По данни на Евростат към 1 юли т.г. най-ниската минимална заплата в страните от ЕС е била в България - 363 евро, а най-високата - в Люксембург - 2313 евро. Разликата между двете крайности е 6,4 пъти, уточняват от европейската статистическа агенция.

Минималната работна заплата в България стана 710 лв. от 1 април. Преди това размерът ѝ беше 650 лв. (332 евро).

Според публикуваните днес актуални данни на сайта на Евростат България е сред страните с най-висок средногодишен темп на растеж на минималните възнаграждения между януари 2012 г. и януари 2022 г. . По този показател първа е Румъния (+12,6 на сто), следвана от Литва (+12,1 на сто) и България (+9,4 на сто). Най-ниски средни годишни темпове на растеж сред са регистрирали във Франция и Малта (с по +1,4 на сто за всяка), следвани от Нидерландия (+1,9 на сто).

Към 1 юли 21 от 27-те членки на ЕС са въвели национална минимална заплата. Страните без такава са Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Националните минимални ставки на работни заплати, отчитани по метадологията на Евростат в края на съответното полугодие, се представят като месечни показатели за брутни доходи, т.е. преди приспадане на данъци върху дохода и социалноосигурителни вноски, дължими от служителя. Тези удръжки варират в различните държави.

Поради тези разлики и с цел по-приложимо сравнение, статистиката взима предвид и минималните заплати на страните от ЕС изразени в паритети на покупателната способност (ППС) за разходите за крайно потребление на домакинствата, изразяващ колко валутни единици струва определено количество стоки и услуги в различните страни, и елиминиращ ефекта от разликите в ценовите нива между страните, създадени от колебания в обменните курсове на валутите им, уточнява БТА.

Тази корекция намалява разликите между страните, като сравнява стандарти на покупателната способност (СПС). При сравнение на минималните работни заплати, изразени в ППС, страната, отчела най-ниски нива на показателя е Латвия - 630 евро. България заема второто място сред държавите с най-ниска минимална заплата, изразена в ППС, с 653 евро. Люксембург остава с най-висок показател (1747 евро). 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ