Софийската опера става част от международни Вагнерови празници с мащабен фестивал

Софийската опера става част от международни Вагнерови празници с мащабен фестивал

От 8 до 30 юли Софийската опера отваря врати за най-мащабния си проект за 2023 година – Sofia Opera Wagner Festival. Фестивалните вечери ще представят всички седем заглавия, които са в репертоара на театъра - новата постановка на „Пръстенът на нибелунга“ („Рейнско злато – 8.07., „Валкюра“ – 9.07., „Зигфрид“ – 11.07., „Залезът на боговете“ –  13.07.), „Тристан и Изолда“ (23.07.), „Парсифал“ (25.07.), и „Летящият холандец“ (29 и 30.07.). По този начин първият оперен театър на България се включва в международните празници по повод 210-та годишнина от рождението на композитора Рихард Вагнер.

Сред гостите от чужбина се очакват музикални критици от най-престижните издания за оперно изкуство, журналисти от различни европейски медии, както и почитатели на Вагнер, които специално следят форумите с негова музика.

Режисьор на новия прочит на „Пръстенът на нибелунга“ е Пламен Карталов, ще дирижира Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, костюмите на Християна Михалева. Сред изпълнителите на главните роли са Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Мартин Илиев, Радостина Николаева, Гергана Русекова, Йорданка Дерилова, както и гостите Томас Хол и Кристиян Чер. Константин Тринкс ще дирижира и спектаклите на „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“, а за „Летящият холандец“ от Виена ще дойде Росен Гергов.

Пламен Карталов започва тетралогията на Вагнер през 2010 г. с премиерата на първата част „Рейнско злато“. В следващите три години публиката аплодира „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

„Това си беше истинска дързост, защото стана само с български оперни артисти“, казва Пламен Карталов.

Със „Зигфрид“ през 2012 Софийската опера гостува в Минск, с „Пръстенът на нибелунга“ през 2015 г. гостува в историческия град Фюсен, Германия, а през 2018 г. в „Болшой театър“ Москва.

„Никое явление не може да бъде схванато напълно в своята същност, докато то самото не е станало факт.“ - тези думи на Рихард Вагнер важат с пълна сила за дързостта на Софийската опера за първи път в своята история да представи мащабен Вагнеров фестивал.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ