Киев иска от Москва 350 млрд. долара репарации за Донбас

Киев иска от Москва 350 млрд. долара репарации за Донбас

Киев оценява загубите от събитията в Донбас на 350 млрд. долара и има намерение да поиска тази сума от Москва.

Според украинския зам.-министър на икономиката Александър Боровик ситуцията може да се сравни с искането на Кувейт за компенсации за агресията на Ирак след нахлуването на войските на Саддам през 1991 г.

До сумата от 350 млрд. се стига защото, когато Ирак нападна Кувейт,  поисканата сума беше 320 млрд. Ако сравним колко продължи агресията там и колко дълго продължи агресията на Русия срещу нас, това е почти съизмеримо, коментира Боровик пред украинската телевизия „5 канала”, цитирана отт руски медии. Той добавя, че Украйна трябва да определи точната сума и да бъде готова да отстоява интересите си.

Съветът на Европа, НАТО, ЕС Укрйна, САЩ и редица други страни обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите и използва свои редовни войски в бойните действия в Източна Украйна. Путин наскоро отново отрече, въпреки свидетелствата за обратното. Кремъл настоява, че Русия не е страна в конфликта в Донбас.

Боровик направи изявлението на фона на визитата на канцлера Ангела Меркел в Москва и основната тема на разговора й с Владимир Путин за урегулиране на  конфликта в Украйна. Руският президент призова Киев да преговаря пряко със сепаратистите в Донбас, а Меркел заяви, че местните избори трябва дад доведат до установяване на пълен контрол по границите.

Провеждането на изборите е един от най-чувствителните въпроси в момента, тъй като Киев настоява да бъдат проведени по украинските закони. Сепаратистите са против и отказват да предадат контрола  върху участъците от границата, които владеят.

В резултат на конфликта в Украйна са загинали над 6,2 хил. души, на 15 000 са пострадалите по най-новите данни на ООН.

Днес се навършва една година от провеждането на референдум в самообявилите независимост републики в Донбас - Донецка и Луганска.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ