Най-застрашените от тероризъм градове в света

Най-застрашените от тероризъм градове в света

Най-застрашените от тероризъм градове в света

Иракската столица Багдад оглави списък на най-опасните и застрашени от тероризъм градове по света. През последната година в нея е имало 380 терористични акта, при които са били ранени над 3600 души, твърдят автори на доклад, цитирани от "Индипедънт". 
 
Докладът е изготвен от глобалната компания за анализ на риска Verisk Maplecroft, която консултира банки и застрахователни фирми за степента на заплахи от тероризъм във водещите градове в държавите. Той обхваща наблюдения над 1300 търговски средища и градски центрове. Класира градовете, където те се намират, според броя на атаките в тях в рамките на 12-те месеца от февруари 2014 г. до февруари тази година. Взети са предвид броят и суровостта на инцидентите заради тероризъм през предишните 5 години.
 
Авторите посочват, че 64 градове по света са в "екстремен риск" от възникването на терористични актове. Повечето от тях се намират в Близкия изток (27) и Азия (19). 
 
За последната година особено се е повишила опасността от терористични нападения в Африка, заради крайните ислямисти от "Боко Харам" и "Ал-Шабаб", както и заради политическата нестабилност в региона. В Европа Донецк и Луганск в Украйна са с най-голям риск - те са на 46 и 56 място в глобалната класация, както и Грозни в Русия - на 54-о място. Във Великобритания е най-вероятно да има терористични атаки в Белфаст (91). Лондон е на 400 място. 
 
В Южна Америка е най-опасен град Кали в Колумбия (59). Париж се изкачва в списъка след нападението над редакцията на "Шарли Ебдо", при което загинаха 17 души, и е на 97-ото място. 
 
Списъкът с 20-те града по света с най-голям риск от тероризъм изглежда така: 
1. Багдад, Ирак.
2. Мосул, Ирак.
3. Рамади, Ирак.
4. Бакуба, Ирак.
5. Киркук, Ирак. 
6. Ал Хила, Ирак.
7. Пешавар, Пакистан.
8. Бенгази, Либия.
9. Куета, Пакистан.
10. Хасу Кел, Пакистан.
11. Джалалабад, Афганистан.
12. Кандахар, Афганистан. 
13. Кабул, Афганистан.
14.  Могадишу, Сомалия. 
15. Кербала, Ирак.
16. Карачи, Пакистан.
17. Джос, Нигерия. 
18. Абуджа, Нигерия.
19. Сана, Йемен.
20. Дахук, Ирак.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ