Нови 900 имигранти спасени в Средиземно море

Нови 900 имигранти спасени в Средиземно море

Нови 900 имигранти спасени в Средиземно море

Нови около 900 нелегални имигранти са били спасени от моряци, участващи в операция на ЕС "Тритон" в Средиземно море, съобщиха световните информационни агенции.

Има и загинали. Причината за смъртта не е установена, но се предполага, че кошмарните условия в натъпканите от трафикантите паянтови лодки са довели до смъртта на хората.

Стотици хиляди мигранти, основно от Близкия Изток и Африка, се опитват да достигнат до Европа, бягайки от преследване, военни конфликти или в търсене на по-добър живот. Тази година каналджиите  са особено активни, използвайки нестабилността в Либия, която е изходната точка за повечето имигранти. Те довличат на буксир лодките до международните води и ги оставят на съдбата им.

Очаква се бежанците да бъдат транспортирани до Сицилия. Италия вече обяви, че не може да се справи с миграционния поток. ЕС още няма решение по предложението за въвеждане на квоти за прием на имигранти. Част от европейските страни отхвърлят квотите – сред тях е и Франция, чиито участници в сегашната операция са извадили от водата около 300 бедстващи имигранти.

Брюксел взе спешни мерки след трагедията с удавените в Средиземно море стотици мигранти, за да запази живота им и да спре трафикантите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ