Холандия потвърди: Полет MH17 е бил свален от руска ракета „Бук“

Холандия потвърди: Полет MH17 е бил свален от руска ракета „Бук“

Холандия потвърди: Полет MH17 е бил свален от руска ракета „Бук“

Доклад на холандския Съвет по сигурността излезе с категорично заключение, че малайзийският пътнически самолет, изпълняващ полет MH17, е бил свален от руска ракета „Бук“, предава Reuters.

Това е финалният доклад на Съвета за трагедията от 20 юли 2014 година, в която загинаха 298 души.

„Бойна глава 9n314m се е взривила от лявата страна на пилотската кабина. Главата съвпада с използваните от зенитно-ракетния комплекс земя-въздух 'Бук'“, заяви председателят на Съвета, Тийбе Юстра.

На среща с близките на загиналите Юстра посочи, че онези, които не са били убити от взрива, са щели да изпаднат в безсъзнание заради декомпресията. „Пътниците едва ли са имали шанс да оцелеят“, допълва той.

Съветът предостави официалното си становище след 15-месечно разследване. Докладът трябва да бъде предоставен на пресата до края на деня. Не става ясно обаче кой е изстрелял ракетата.

Западът и украинското правителство обвиняват проруските сепаратисти, които се бият в района, където се разби самолетът. Руските власти отхвърлят обвиненията и, на свой ред, обвиняват украинските войски.

Съветът по сигурността трябваше да отговори на 4 ключови въпроса – какви са причините за катастрофата; защо самолетът е летял над регион, в който има остър конфликт; защо роднините на някои от жертвите са получили официално потвърждение, че близките им са пътували на борда на полет MH17, чак след 4 дни; доколко пасажерите с знаели какво се случва.

Докладът е бил изготвен с помощта на експерти от 7 държави. Русия вече критикува проучването с мотива, че то е пристрастно.

През юли Холандия поиска от Трибунала на ООН да започне преследване на извършителите, но Русия използва правото си на Вето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ