83 жертви и над 2000 ранени от втория трус в Непал

83 жертви и над 2000 ранени от втория трус в Непал

Второто силно земетресение, което удари Непал вчера, е убило най-малко 83 души, от които 17 в Индия и един в Тибет. Ранените са близо 2000 души, а нови хиляди хора са останали без дом.

Десетки вторични трусове са регистрирани след труса с магнитуд 7,3 по Рихтер вчера. Трусовете през последните часове са със сила между 4,1 и 4,8.  

Властите обявиха, че все още няма новини за изчезналия във вторник американски хеликоптер UH-1 по време на спасителна операция. В хеликоптера е имало шестима американски пехотинци и двама военнослужещи от Непал.

Изпратихме хеликоптери тази сутрин в района, където хеликоптерът за последно е забелязан. Все още няма информация, но смятаме, че може да е близо до епицентъра на вчерашното земетресение, каза говорител на вътрешното ведомство на Непал.

От 25 април броят на загиналите от земетресенията в Непал достигна 8 200 души. За 382 души все ще няма никаква информация.

Вторият силен трус е необичаен и опровергава науката, коментира пред Нова телевизия сеизмологът Бойко Рангелов от Минно-геоложкия университет. Според него новото земетресение е вследствие от колизията на индийската плоча, която се сблъсква с азиатската. Този процес е започнал преди около 20 милиона години и продължава и до ден днешен все така активно, поясни Рангелов.

Той каза, че процесът в Непал не може да повлияе в региони, близки до България.

.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ