Нов срив на цената на петрола, очаква се поевтиняване на бензина у нас

Нов срив на цената на петрола, очаква се поевтиняване на бензина у нас

Нов срив на цената на петрола, очаква се поевтиняване на бензина у нас

Цената на американския лек суров петрол (West Texas Intermediate) продължава да пада. В ранната търговия на азиатската борса цената на черното злато с доставка през януари е намаляла с 0,56%, до 62,70 долара за барел.

Същевременно цената на търгувания в Европа сорт Брент също с доставка през януари отчете спад 0,85 на сто, до 65,63 долара.

За по-малко от месец световните цени на петрола поевтиняха с над 15 долара, което се дължи на твърде високото предлагане. Пазарите реагираха негативно на решението на Саудитска Арабия да предостави рекордни отстъпки в цените за САЩ и азиатските страни, което, в комбинация с решението на страната да не съкращава добива си, доведе до рязък спад в цените на черното злато.

Експерт прогнозира цените на горивата да достигнат около 2.10 лв.-2.15 лв. за бензина и 2.15 лв.-2,20 лв. за дизела. „В краткосрочен план очаквам цените на суровия петрол да се запазят на настоящите или много близки до настоящите нива, търгуване на стойности под 60 долара за барел ще бъде неизгодно за абсолютно всички участници на пазара”, каза пред БТА Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация.

По-ниска цена прави добива на шистов петрол нерентабилен, поставя под въпрос инвестициите в конвенционалния добив, а и заплашва бюджетите на страните производителки. От друга страна няма фактори - икономически и други, които да предполагат сериозно повишаване на цените. Поради тези причини не се очакват сериозни флуктуации в цената.

„По отношение на вътрешния пазар прогнозата е да има още известно намаление на цените на горивата, ако цените на суровия петрол продължат да падат до 60долара”, коментира Бенчев.

От юни до момента цените на вътрешния български пазар са спаднали с 15-18 на сто в зависимост от видовете горива. При пропан-бутана разликата между летните цени и сегашните, е понижение с 18-19 на сто. При дизела поевтиняването е с 16-17 на сто, а при бензина - с 15-16 на сто.

Важно е да бъде отбелязан и фактът, че цените на горивата у нас зависят и от курса на долара, чиято стойност е нараснала с 15 на сто от юни до днес. Това компенсира до известна степен сриващият се курс на суровия петрол.

Очакванията са за цени около 2,10 лв – 2,15 лв. за бензин и 2,15 лв. – 2,20 лева за дизеловите горива.

„Цената на горивата у нас се определя по следния начин - около 40 на сто е стойността на нефта, 41 на сто - ДДС и акцизи, 11 на сто са експлоатационни разходи. Други по-малки пера са нефтопреработката - около 5 на сто и добавяния биокомпонент - биоетанол или биодизел”, обясни Бенчев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ