Работодатели изключиха протестно над 150 мегавата мощност от енергийната система

Работодатели изключиха протестно над 150 мегавата мощност от енергийната система

Работодатели изключиха протестно над 150 мегавата мощност от енергийната система

Над 1100 фирми се включиха днес в протеста, организиран от работодателски организации, предизвикан от новия ценови модел на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Протестите се проведоха в цялата страна, като в тях се включиха предприятия от всички сектори на икономиката.

Преобладаващата част от фирмите изразиха протеста си с поставяне на ленти, стикери, плакати с лозунги. На много места бяха изключени ефективно производствените мощности, а където производственият процес не го позволява - бяха намалени до възможен минимум. Масово, заетите в индустрията излязоха пред пред заводски сгради и портали, а в град Смолян имаше протест и пред сградата на областна администрация.

За времето, определено за протестни действия  - 1 час - работодателите успяха да изключат повече от 150 мегавата мощност от енергийната система.

По данни на Българската стопанска камара в протеста са взели участие повече от 160 000 ръководители, работници и служители.

Работодателските организации протестират срещу решението на енергийния регулатор да увеличи такса "задължения към обществото" от 18,93 лв. за мегаватчас на 40,21 лв. за мегаватчас, която се заплаща от присъединените към електроенергийната система крайни клиенти на свободния пазар на електрическа енергия, клиентите на доставчика от последна инстанция, електропреносното и електроразпределителните дружества за закупената електрическа енергия за покриване на технологични разходи. Това, според бизнеса ще доведе до скок на сметките за ток на предприятията с 20%, което щяло докара фирми до фалит.

Работодателските организации настояват за "замразяване" на цените на тока до Нова година. Четирите основни организации  - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТТП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настояват за компетентно управление на дружествата с държавна собственост, за пресичане на кражбите в системата, за промени в дълбочина, в т.ч. необходимост и ефективност от съществуващата работна сила, некорумпирано управление на доставките на услуги, материали, дълготрайни материални активи, постоянен мониторинг над производствените процеси с цел оптимизация, мониторинг над експортната реализация - преимуществено през държавния търговец, ограничаване на "загубите" в мрежата.

Бизнесът иска и мониторинг над продажбите на балансираща енергия. Допълнителен положителен ефект за стопанските потребители ще има и от преразглеждане на политиката за реализация, смятат деловите среди. Предлага се и разумно ограничаване на  количеството скъпа енергия, като се визират ВЕИ, заводски централи, топлофикационни дружества, дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия.

Друго предложение е да се приеме подходящ контролен обществен механизъм над процесите в сектора - например орган към НС със състав между 5 и 9 души при съотношение поне две трети в полза на плащащите за случващото се в сектора - потребяващата индустрия. Настоява се и за утвърждаване на Наредбата за подпомагане на засегнатите индустрии, разработена в съответствие с Насоките на ЕК. С Наредбата "електроуязвимите индустрии" трябва да получат намаление на текущата цена, а не по-малко увеличение.

Бизнесът иска провеждане на държавни целеви политики за подпомагане на бедните и социално слабите с енергийни ваучери, а не чрез национални субсидии. По разчети на деловите среди сумарният нетен ефект от всички мерки за ограничаване на разхищенията и кражбите е от 570 млн. лв. до 1 млрд. лв. годишно.

Прави впечатление, че в толкова важен за бъдещето на индустрията и икономиката ни дебат, няма реакции от основните политически сили в страната. До момента единствено председателят на Единна народна партия Мария Капон излезе с позиция от името на оглавяваната от нея формация под надслов: "НЕ на електрическата атака срещу бизнеса!" В нея се казва: "Единна народна партия категорично и безусловно подкрепя протеста на българския бизнес срещу спекулативните цени на електроенергията. Двуличното поведение на властта, в полза на енергийната мафия, е насочено директно срещу интересите на тези, които произвеждат благата на страната и дават работа на стотици хиляди хора.

„Условията за развитие на икономиката са основен приоритет на истинската десница. Популизмът винаги излиза скъпо и се заплаща накрая от всички“, заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон."

Вчера парламента прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, които дават право на КЕВР да отлага с един месец промените в цената на тока. Законопроектът бе внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Предложението предвижда ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни 2015 г. за цените на дружествата в сектор "Енергетика" и "Топлоенергетика", да може да се удължи със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода.

Така ще се даде възможност на КЕВР да отложи предстоящото вдигане цената на тока с един месец – до 1 август.

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране провежда заседание при закрити врата във връзка с цената на тока. Очаква се КЕВР да наложи едномесечен мораториум върху планираното увеличение на цената на електроенергията от 1 юли.  Заседанието на комисията започна в 10 часа. Очаква се в 13 часа в сградата на КЕВР да бъде дадена пресконференция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ