Топлофикациите предупреждават: Очакваме високи изравнителни сметки

Топлофикациите предупреждават: Очакваме високи изравнителни сметки

Наредбата за топлоснабдяване има пропуски, които не бяха коригирани въпреки настояването на топлофикационните дружества и ефектът от това е голямо количество нефактурирана топлоенергия в някои дружества и съответно високи изравнителни сметки в края на сезона. Това посочи на пресконференция днес Симо Симов, член на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, цитиран от БТА.

Членовете на браншовата асоциация запознаха журналистите с основните си приоритети.

„Настояваме за промяна в регулациите и за нова енергийна стратегия, в която централизираното топлоснабдяване и охлаждане да е приоритет, както това е в Европа”, каза Тодор Николов от „Далкия Варна”.

Той посочи, че за последните години топлофикационните дружества сумарно са натрупали загуба от 300 млн. лв. и ако не се вземат спешни мерки, секторът отива към фалит.

Това, което предстои да се случи във всички държави членки на ЕС, е да се изготвят планове и да се оцени потенциалът на пазара на централизираното топлоснабдяване и точно това трябва да се случи и в България, обеляза още Симов

„Като финансова рамка в периода от 2014 до 2020 г. се предвижда стимулиране на регионалните фондове за преминаване към нисковъглеродна енергетика и чрез тях отпускане на близо 2 млрд. евро за сектора централно топлоснабдяване. Всички държави членки могат да кандидатстват за част от това финансиране, но трябва подкрепата на държавата за сектора”, заяви експертът.

За 2014 г., от 12 топлофикационни дружества в страната, девет са на загуба с общ размер от 78 млн. лв., заяви на свой ред председателят на асоциацията Илия Николаев

„Основните проблеми произтичат от регулаторната база и законодателството и затова ни е необходима помощ от парламента”, каза Николаев. Той отбеляза, че в момента има възможност за субективни решения от страна на КЕВР, а срокът на регулаторния период е твърде кратък и то с възможности да бъдат съкращаван, което дава несигурност на топлофикациите.

От асоциацията заявиха, че искат регулаторният период да стане минимум пет години, в които да са ясни макроикономическите параметри, в които дружествата да работят.

„ Преди години регулаторния период бе четири години, но от 2008 г. това бе променено и браншът акумулира 160 млн. лв. загуба - средства, които никой не ги е възстановил и така браншът се декапитализира”, заяви Николаев.

Друга основна цел на асоциацията е да имат възможност топлофикационните дружества да участват с проекти по оперативните програми и така да получат средства за инвестиции. В момента обаче топлофикациите са изключени от обхвата както на ОП „Конкурентоспособност 2007-2013 г.”, така и от следващата програма „Иновации и конукрентоспособност” до 2020 г. Остава ни възможност единствено да кандидатстваме с проекти за финансиране по плана Юнкер, надяваме се на подкрепа за това от страна на държавата, заявиха от асоциацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ