Асоциацията на топлофикационните дружества: По договор газ за зимата има

Асоциацията на топлофикационните дружества: По договор газ за зимата има

Асоциацията на топлофикационните дружества: По договор газ за зимата има

По договор газът за топлофикациите за предстоящия отоплителен сезон е подсигурен. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев.

Той коментира и идеята на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ, като коментира, че доста от държавите са се противопоставили на това. "В доста голяма степен тя е несъстоятелна. Технологията, по която се разпространява централизирано топлоподаване, не позволява нещо да се регулира централно. Всяка една топлофикация трябва да подава толкова топлинна енергия, колкото поемат абонатите, регулирането се извършва от абонатите", каза Георгиев. Според него, преди началото на отоплителния сезон, не можем да очакваме увеличение на цените на парното и топлата вода.

Планът на страните от ЕС за справяне с недостига на доставките от "Газпром" предвижда европейските държави да ограничат потреблението си на природен газ с поне 15% от 1 август до 31 март 2023 г.. Брюксел представи преди седмица стратегия за това как страните могат да се подготвят за зимния период, когато енергийните им нужди са много по-големи. Представители на държавите от ЕС са се договорили за спешен план за намаляване на потреблението на газ. Той ще бъде официално потвърден на специална среща на министрите на енергетиката в Брюксел и ще намали рисковете, които биха могли да възникнат при пълно прекъсване на доставките на руски газ. Освен това се предвижда да се създаде възможност за задействане на предупреждение от страна на ЕС в случай на широко разпространен недостиг на доставки и за определяне на задължителни цели за икономии за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто от август до март следващата година, както предложи Европейската комисия преди седмица.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ