Българо-американската компания Insa Oil Inc обмисля стартиране на производство на възобновяем дизел

Българо-американската компания Insa Oil Inc обмисля стартиране на производство на възобновяем дизел

Българо-американската компания Insa Oil Inc обмисля стартиране на производство на възобновяем дизел

Конкуренцията на пазара на горива има нови измерения. Сблъсъкът между доставчиците далеч не се простира само в диапазона най-качествени горива на най-ниска цена. Вследствие на ембаргото, въведено от ЕС, както и флуктуациите на цените на петрола на световните пазари, усилено се търсят нови доставчици на суровини.

Диверсификация на източниците

Пазарът на енергоносители във всяка европейска страна изисква нестандартни и ефективни решения. За България това важи многократно поради тоталната ни зависимост от руските петролни доставки. Втората по големина петролна компания у нас INSA OIL предприе сериозна стъпка и изпълни с действие термина диверсификация на източниците на горива. През последните седмици фирмата стана част от новото българо-американско дружество Insa Oil Inc. В него американският партньор е Focal Point Energy (FPE).

В момента презокеанската компания разработва проекти в областта на енергетиката в държави по целия свят, но приоритетни ще бъдат тези на Балканите. Основната цел на новото българо-американско дружество е бързо, реално и ефективно разнообразяване на източниците на доставка на петролни продукти за търговия и производство на горива в България. Insa Oil и FPE ще имат по двама представители в Борда на директорите на българо-американската компания. Те вече бяха в България за първата среща на ръководния орган, както и за да се запознаят с възможностите на рафинерията на Insa Оil в Белозем. Сериозно се обмисля нейното разширение и стартиране на производство на възобновяем дизел (HVO). Следващия месец представители на новата компания ще посетят САЩ, за да се срещнат с експерти и да изберат подходяща технология за новото производство на дизел от отработени растителни и животински мазнини.

Модернизация на производството

Полученото гориво ще се използва във всеки дизелов двигател, без да е необходима модификация. То няма да отстъпва по качество на традиционния дизел, като в същото време ще бъде чисто за околната среда. При използването му от градския транспорт в Хелзинки за 3 години емисиите на твърди частици са намалени с 30%. „Това, което ще направим, е да модернизираме и рационализираме производството, така че да е възможно най-ефективно. Ще търсим нови технологии в цял свят, особено в САЩ, където сме експерти в биогоривата и имаме много добри технологии. Ще получим помощ и от приятелски държави в това отношение“, казва едни от членовете на Борда на директорите на Insa Oil Inc Скот Браун. Диверсификацията може да бъде постигната и с нови инвестиции и нови технологии и точно за това ще работи новият играч на енергийния пазар в България Insa Oil Inc. 

Текстът e публикуван в новия брой 7 на сп. "Мениджър". Търсете списанието в разпространителската мрежа в цялата страна и онлайн в платформата за дигитално четене zinzin.bg

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ