Борсовата цена на природния газ в Европа тръгна нагоре

Борсовата цена на природния газ в Европа тръгна нагоре

Спот цената на газа в Европа тръгна нагоре, като се увеличи за последно със 7% в края на миналата работна седмица.  Така котировките при търговията ден напред на борсата  TTF в Нидерлания стигнаха 413 долара за 1000 кубически метра. Това е максимумът за последната седмица и половина.

Междувременно  разликата в цените на втечнения природен газ в Азия в сравнение с Европа продължава да расте. Августовските фючърси на JKM Platts (маркер, отразяващ спот пазарната стойност на товарите, изпратени до Япония, Южна Корея, Китай и Тайван) се търгуват на $437 за 1000 кубика. Същевременно цената на газа, доставян в Северозападна Европа (LNG North West Europe Marker) е  $383 за 1000. кубика.

В разгара на летния сезон  Европа продължава да пълни с газ хранилищата. Текущото ниво на запасите е 77,50%, или с 16 процентни пункта по-високо от средното за същите дати през последните пет години, съобщи Gas Infrastructure Europe.

Състоянието на резервите на САЩ  от природен газ става все по-важно, тъй като страната активно увеличава износа си. През последната седмица запасите от газ са се увеличили с 2,2 милиарда кубически метра, което  стандартният обем за това време на годината.

Сегашното ниво на резервите е 58%, което е с 15 процентни пункта по-високо от средното за последните 5 години, според данните на Агенцията за енергийна информация (EIA).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ