Цените на петрола се повишиха на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се повишиха на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се повишиха на фона на по-слабия долар

Цените на петрола се възстановиха в четвъртък, след като се сринаха в предишната сесия, тъй като по-слабият долар възвърна известен апетит за рискови активи, а решението на ОПЕК+ да продължи със свиването на добива помогна за облекчаване на опасенията от свръхпредлагане, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,36 долара, или 0,43%, до 83,20 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,44 долара, или 0,58%, до 76,85 долара за барел.

И двата показателя се сринаха с повече от 3% за една нощ, след като данните на правителството на САЩ показаха голямо нарастване на запасите от суров петрол и петролни продукти.

Решението на Федералния резерв да повиши лихвите с 25 базисни пункта в сряда и да сигнализира за допълнителни увеличения се отрази на пазара днес.

„Тези коментари от страна на Фед бяха посрещнати с нарастващи съмнения от страна на пазарите, които видяха възможност за отдалечаване от агресивната политика в изказването на Джеръм Пауъл за напредък в „дезинфлационния процес“ и неговото признание, че не се притеснява от разхлабването на финансовите условия“, посочи в бележка Йеп Джун Ронг, Пазарен анализатор в IG.

„Инфлацията намаля донякъде, но остава висока“, се казва в изявление на централната банка на САЩ, което бележи изрично потвърждение за напредъка, постигнат в намаляването на темпа на нарастване на цените от 40-годишните върхове, достигнати миналата година.

Индексът на щатския долар се потопи до ново деветмесечно дъно в четвъртък в отговор на очакванията за по-малко увеличение на лихвите. По-слабите зелени пари правят петрола, деноминиран в долари, по-евтин за притежателите на други валути, което повишава търсенето.

Междувременно панел на ОПЕК+ одобри текущата политика за добив на групата производители на петрол на среща в сряда, оставяйки в сила споразумението за съкращение на производството, договорено през октомври, на фона надеждите за по-високо търсене в Китай и несигурните перспективи за руските доставки.

ОПЕК+ се съгласи да намали целта си за производство с 2 млн. барела на ден, или около 2% от световното търсене, от ноември миналата година до края на 2023 г., за да подкрепи пазара.

Цените също се покачват преди влизането в сила на забраната за внос на руски рафинирани продукти от Европейския съюз от 5 февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ