ЕК предлага страните от ЕС да свият потреблението на газ с 15% до следващата пролет

ЕК предлага страните от ЕС да свият потреблението на газ с 15% до следващата пролет

ЕК предлага страните от ЕС да свият потреблението на газ с 15% до следващата пролет

Брюксел иска европейските страни да ограничат потреблението си на природен газ с поне 15% до следващата пролет като част от широкообхватен план за справяне с намелените доставки на синьо гориво от Русия, пише Си Ен Би Си.

Европейската комисия представи днес официално план за това как страните от ЕС да се подготвят за зимния период, когато енергийните им нужди ще са много по-високи.

Планът идва в момент, когато руският енергиен гигант „Газпром“ твърди, че не може да изпълни газовите договори с блока.

„Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно във всеки случай, независимо дали става дума за частично или пълно спиране на руския газ, Европа трябва да бъде подготвена“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция, в която съобщи основните мерки, заложени в плана.

ЕК предлага 27-те държави от ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% между 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  - от 2016 до 2021 г. За да постигнат това, 27-те правителства на ЕС ще трябва да актуализират националните си планове за извънредни ситуации и да докладват на Комисията на всеки два месеца за това как напредват към целите си.

Новото предложение включва възможността ЕК да направи тази цел, която в момента е препоръчителна, в задължителна за всички страни в ЕС в случай на сериозен недостиг на газови доставки.

До момента 12 държави-членки са засегнати от намалени газови потоци, а още няколко са с напълно спрени доставки от Русия.

Фон дер Лайен определи като „вероятен“ сценария, при който Русия напълно прекъсва доставките си за блока. В резултат на това, по нейните думи, всяко прекъсване ще има последствия за всички страни, независимо от техните енергийни нужди. Ето защо е „важно всички държави-членки да допринесат за спестяването и съхранението, както и да са готови да споделят газ“ с държавите от ЕС, които може да се нуждаят от него, каза Фон дер Лайен.

Европейският съюз се готви за евентуално пълно спиране на доставките на руски газ в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки това, нивото на готовност изглежда се засилва, тъй като нарастват опасенията, че Русия наистина ще намали значително потоците към Европа.

Газопроводът  „Северен поток 1“, който е от ключово значение за транзита на руски газ към Европа, е затворен за ремонт до 21 юли. Много европейски служители обаче са скептични, че потоците ще се възобновят с пълен капацитет след края на поддръжката и профилактиката.

Руският енергиен гигант „Газпром“ заяви в понеделник, че не може да изпълни газовите договори с Европа поради непредвидими обстоятелства.

Планът за подготовка за зимата идва в момент, когато Комисията работи по газови сделки с други части на света. В понеделник тя обяви ново споразумение с Азербайджан, а преди това е подписа сделки със Съединените щати.

ЕК разрешава и "където е възможно, страните от общността да продължат работата на своите атомни и въглищни централи, но като временна мярка", а също и да се обърне внимание на "важността на алтернативната енергия, която в условията на главоломно поскъпващ газ, става все по-рентабилна."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ