Франция и САЩ ще искат забрана на частното финансиране на нови въглищни електроцентрали

Франция и САЩ ще искат забрана на частното финансиране на нови въглищни електроцентрали

Франция и САЩ ще искат забрана на частното финансиране на нови въглищни електроцентрали

Франция, подкрепяна от Съединените щати, планира да поиска спиране на частното финансиране за въглищните електроцентрали по време на конференцията на ООН за климата по-късно този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Планът, който е бил съобщен на Индия по-рано този месец, ще задълбочи разделенията на срещата на върха COP28 в Дубай, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември, като Индия и Китай се противопоставят на всеки опит за блокиране на строителството на въглищни електроцентрали в гладните за енергия икономики.

Министърът на Франция по въпросите на развитието Хрисула Захаропулу е съобщила на индийското правителство за плана, наречен „Нова политика за изключване на въглища“, които е насочен към частни финансови институции и застрахователни компании, споделят индийски служители.

Говорител на Захаропулу не е коментирал изпратените по имейл запитвания от Ройтерс, но е казал, че въпросът за финансовите инвестиции във въглища е бил обсъждан на няколко различни многостранни форума през последните няколко години.

Индийските министерства на околната среда, енергетиката и възобновяемата енергия, въглищата, външните работи и информацията, ОИСР и френското посолство в Ню Делхи не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар.

Източник от Европа, запознат с плана, каза, че целта е да се спре частното финансиране за въглищна енергия и че това е основен приоритет за френския президент Еманюел Макрон по време на COP28, който е разглеждан като решаваща възможност за ускоряване на действията за ограничаване на глобалното затопляне.

Предложението предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да определи стандарти за излизане от въглищната енергетика за частни финансови фирми, чието финансиране може да бъде проследено от регулатори, рейтингови агенции и неправителствени организации, твърдят индийските източници на Ройтерс.

САЩ, Европейският съюз и Канада, наред с други, търсят план за ускоряване на постепенното премахване на въглищата, което те цитират като „заплаха номер едно“ за целите в областта на климата.

Те са загрижени, че частното международно финансиране продължава да подкрепя големи увеличения на капацитета за въглища в развиващите се страни, съгласно плана, споделен от Франция и Индия.

Около 490 гигавата нов въглищен капацитет - приблизително равен на една пета от съществуващия глобален капацитет, е планиран или в процес на изграждане, най-вече в Индия и Китай, казаха служители.

Рик Дюк, заместник-специален пратеник на САЩ по изменението на климата, не коментира директно предложението, но акцентира върху разширяването на централите, работещи с въглища.

„Ние настояваме да създадем глобални очаквания, че страните трябва да се присъединят към нас във възможно най-бързия преход в енергийния сектор, включително цялото това разгръщане на чиста енергия“, каза Дюк.

„И страните трябва да спрат да копаят по-дълбока дупка, като изграждат нови въглищни електроцентрали, тъй като за съжаление все още има около 500 гигавата планирани нови въглищни електроцентрали в световен мащаб, а IPCC и Международната агенция по енергетика  доста ясно заявиха, че това вече трябва да спре“, добави той.

Страните членки са разделени по отношение на технологиите за намаляване на емисиите, които тепърва ще се развиват до търговски мащаб за използване в развиващите се страни.

Около 73% от електроенергията, консумирана в Индия, се произвежда с помощта на въглища, въпреки че страната е увеличила капацитета си без изкопаеми горива до 44% от общия инсталиран капацитет за производство на електроенергия.

Страната възнамерява да се противопостави на натиска да определи краен срок за постепенно спиране или намаляване на изкопаемите горива на COP28, тъй като въглищата ще бъдат нейният основен енергиен източник за още няколко десетилетия. Тя може да поиска от членовете си да пренасочат вниманието си към намаляване на емисиите от други източници. Това може също така да накара развитите нации да станат въглеродно отрицателни, а не въглеродно неутрални до 2050 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ