Франция национализира изцяло енергийния гигант EDF

Франция национализира изцяло енергийния гигант EDF

Франция национализира изцяло енергийния гигант EDF

Френското правителство ще национализира изцяло енергийният гигант EDF. Това обяви вчера френският премиер Елизабет Борн, предаде Ройтерс.

Този ход има за цел да даде на правителството повече контрол върху преструктурирането на обременената с дългове компания, докато се бори с европейската енергийна криза.

EDF, която беше изцяло държавна до 2004 г., а в момента държавата притежава 84%  от дружеството, е една от най-големите енергийни компании в Европа и е в основата стратегия на Франция за ядрена енергетика, на която правителството разчита, за да намали въздействието на растящите цени на енергията, изострени от перспективата за внезапно спиране на доставки на руски газ.

Вместо обаче да бъде коз в ръцете на правителството, тя се превърна в голямо главоболие поради продължаващи с години закъснения при строежите на нови ядрени централи във Франция и Великобритания, както и значително превишаване на бюджета.

"Днес потвърждавам, че държавата възнамерява да контролира 100% от капитала на EDF“, каза Борн в политическата си реч в Долната камара на френския парламент, докато представяше правителствените приоритети на управляващо малцинство.

„Трябва да гарантираме нашия суверенитет, изправени пред последиците от войната в Украйна и надвисналите колосални предизвикателства“, добави тя.

При настоящите пазарни цени изкупуването на дела, който правителството все още не притежава, би струвало около 5 милиарда евро

Тази година EDF се сблъска с редица проблеми. Половината от стареещите й реактори във Франция в момента не работят, отчасти поради проблеми с корозията, което я принуждава да намалява многократно ядреното производство във време, когато Европа се бори да намери алтернативи на руските газови доставки.

Предприятието също беше засегнато от действията на правителството, принуждаващи го да продава електроенергия на конкуренти с отстъпка като част от усилията да предпази френските потребители от рязкото увеличение на разходите за живот.

Вариантът за национализиране на EDF беше отбелязан по-рано тази година от президента Еманюел Макрон, но загубата на мнозинство в Националното събрание на неговата коалиция „Заедно!“ усложни ситуацията.

На Макрон се наложи да се откаже от преструктуриране на EDF миналата година на фона на опозицията от страна на синдикатите и съмнения, изразени от Европейската комисия.

Планът на френският президент предвиждаше отделянето на печелившия бизнес на EDF с възобновяеми енергийни източници в нова компания, необременена от дълговете на ядреното подразделение.

Борн не уточни дали национализацията ще бъде извършена чрез специално законодателство или чрез публичен търг за изкупуване на миноритарни акционери . Премиерът също така не посочи времева рамка за финализиране на процеса.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ