Германия спира да купува руски въглища от 31 август, а петрол - до края на годината

Германия спира да купува руски въглища от 31 август, а петрол - до края на годината

Германия спира да купува руски въглища от 31 август, а петрол - до края на годината

Германия ще спре изцяло закупуването на руски въглища и на руски петрол съответно на 1 август и 31 декември. Това заяви зам.-министър на финансите Йорг Кукис по време на конференция в Сидни., предаде Ройтерс.

Основното предизвикателство ще бъде покриването на празнината при доставките, която ще зейне, след като ЕС се откаже от 158-те милиарда кубични метра газ, които Русия доставя всяка година, отбеляза той.

„След няколко седмици ще се откажем от руските въглища“, каза той на енергийния форум в Сидни, организиран съвместно от австралийското правителство и Международната агенция по енергетика.

Този ход представлява сериозна промяна за Германия, която по-рано разчиташе на Русия за 40% от въглищата и петрола, използвани в страната.

. "Всеки, който знае историята на петролопровода Дружба, който беше инструмент още на съветската империя над Източна Европа, знае, че отказът от тази зависимост не е нещо просто, но това е нещо, което ще постигнем след няколко месеца", подчерта той.

Германия работи бързо по изграждането на терминали за внос на втечнен природен газ (LNG), за да се справи с кризата с доставките. Кунис обаче подчерта, че САЩ и Катар могат заедно да доставят на Европа само около 30 млрд. кубични метра втечнен газ, което оставя голяма празнина.

„Не можем просто да си представим, че този проблем не съществува“, каза Кукис.

Той каза, че въпреки че Германия е фокусирана върху прехода към нетни нулеви емисии и наскоро е въвела законодателство за ускоряване на развитието на проекти за възобновяема енергия, газът ще бъде от съществено значение за промяната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ