Глобалната енергийна криза може да се влоши, предупреждава МАЕ

Глобалната енергийна криза може да се влоши, предупреждава МАЕ

Глобалната енергийна криза може да се влоши, предупреждава МАЕ

Глобалният натиск върху доставките на енергия, които предизвика осакатяващ недостиг и доведе до рязко покачване на цените на електроенергията и горивата, може да се влоши. За това предупреди ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, цитиран от Блумбърг.

„Светът никога не е бил свидетел на толкова голяма енергийна криза що се отнася до нейната дълбочина и сложност“, коментира Бирол по време на глобален енергиен форум в Сидни, Австралия. „Може би все още не сме видели най-лошото – това засяга целия свят“, добави той.

Цялата енергийна система е смут от началото на войната в Украйна в края на февруари. Покачващите се цени на енергията водят до ръст на разходите за потребителите и индустрията по цял свят. Това увеличава инфлационния натиск в свят и води до мащабни протести в различни страни.

Подобно на петролните кризи от 70-те години на миналия век, които дадоха тласък на усилията за увеличаване на енергийната ефективност и предизвикаха бум в ядрената енергетика, светът може да стане свидетел на промени в енергийните политики, които да ускорят прехода към по-чиста енергия, каза Бирол. Междувременно сигурността на доставките на петрол и газ ще продължи да представлява предизвикателство за Европа, а също и за други региони по света, добави той.

„Тази зима ще бъде много, много трудна за Европа“, каза Бирол. „Това буди голямо безпокойство и може да има сериозни последици за световната икономика“

Трудностите в енергийния сектор на фона на наложените от САЩ и техните съюзници санкции срещу Москва и руския президент Владимир Путин подчертават нуждата от намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, коментира министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм на същия форум.

„Нашият ход към чиста енергия в световен мащаб може да бъде най-добрият мирен план от всички“, каза тя. „Искаме и трябва да преминем към чиста енергия“, добави Гранхолм.

При прехода към по-чиста енергия обаче зависимостта от Китай се превръща в нещо, за което всички трябва да мислим от гледна точка на енергийната сигурност, коментира Бирил. Страната контролира около 80% от глобалните вериги на доставка на соларна енергия, като делът й се очаква да нарасне до 95% през 2025 г., каза той.

„Китай завладя голяма част от технологиите и веригите за доставки и това в крайна сметка може да ни направи уязвими, ако не развием собствени вериги за доставки“, каза Гранхолм, след като подписа споразумение за сътрудничество с Австралия за технология за възобновяеми енергийни източници. „Наложително е нациите, които споделят едни и същи ценности, да развият собствени вериги за доставки“, добави тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ