Иран намалява цените на петрола, за да се конкурира с Русия на китайските пазари

Иран намалява цените на петрола, за да се конкурира с Русия на китайските пазари

Иран намалява цените на петрола, за да се конкурира с Русия на китайските пазари

Иран е принуден да намали цените на и без това евтиния си петрол, тъй като Русия набира скорост в ключовия китайски пазар, съобщава Bloomberg.

Китай се превърна във важна дестинация за руския нефт, тъй като Москва се стреми да поддържа доставките, след като износът ѝ за Европа беше ограничен заради санкциите, наложени след началото на войната в Украйна. Това доведе до засилване на конкуренцията с Иран в един от малкото оставащи пазари за страната от Близкия изток, където тя може да търгува със суровини, след като тази възможност беше значително ограничена от санкциите на САЩ.

Руският износ за Китай удари рекорд през май, като изпревари и Саудитска Арабия като най-голям доставчик за Пекин. Иран намали цените на своите суровини, за да остане конкурентоспособен на китайския пазар, и така все още поддържа стабилен добив вероятно отчасти поради нарастващото търсене, тъй като Китай облекчава строгите ограничения срещу COVID-19, които намалиха потреблението.

„Единствената конкуренция между иранските и руските барели може да просъществува в Китай, което ще работи изцяло в полза на Пекин“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това също е вероятно да обезпокои производителите в Персийския залив, тъй като техните ценни пазари са превзети от силно обезценен суров петрол.“

Макар официалните данни на Китай да показват внос на нефт от Иран само за 3 месеца от края на 2020 г., по данни на трети страни върви постоянен трансфер на суров петрол между двете държави. След лек спад през април вносът към Пекин от страната от Близкия изток е бил над 700 хил. барела на ден през май и юни според портала Kpler.

Иранският нефт се продава на близо 10 долара за барел, като се позиционира под цената за сорта Brent, а това ще му позволи и да се изравни с руските доставки от сорта Urals, които трябва да започнат да пристигат в Китай през август, според търговци. Това представлява отстъпка от около 4-5 долара в сравнение със стойностите от преди началото на войната в Украйна.

Смачканата Африка

Руският суров петрол ESPO от източното пристанище при Козмино, който има по-ниско съдържание на сяра и е с по-високо качество, е по-скъп от иранския нефт, но е все още по-евтин от сходните барели от Близкия изток. Желанието на Китай да приема петрол с намалена цена независимо от произхода му ограничава вноса от други доставчици.

Западна Африка е сред най-силно засегнатите, особено доставките от Ангола, Габон и Демократична република Конго според Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler. Добивите в Западна Африка са били средно 642 хил. барела за ден през миналия месец – най-ниското равнище от ноември 2013, казва тя. Сривът в цената на ключовата суровина от Иран също доведе до оскъпяване на африканското гориво, което трябва да бъде транспортирано на много по-дълго разстояние, за да стигне до Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ