Изолираната „Алтернативата за Германия“ създава трета крайнодясна парламентарна група в ЕС

Изолираната „Алтернативата за Германия“ създава трета крайнодясна парламентарна група в ЕС

„Алтернативата за Германия“ обедини сили с други партии, за да формира трети крайнодесен партиен алианс в Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Групата „Европа на суверенните нации“ ще заеме своето място заедно с групата „Патриоти за Европа“, водена от френската партия „Национален сбор“ и партията „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан. Италианският премиер Джорджия Мелони, която ръководи групата „Европейски консерватори и реформисти“, загуби членове в полза на „патриотите“ миналата седмица.

Освен АзГ групата „Европа на суверенните нации“ ще включва малки партии от България, Франция, Литва, Полша, Словакия, Испания, Чехия и Унгария. С 28 депутати тя ще бъде много по-малка от групата „Патриоти за Европа“ с 84.

Фрагментацията на все по-пренаселения крайнодесен фланг на Европейския парламент отразява дълбоките съмнения, които европейските националистически партии изпитват към идеологическите си другари в съседните страни, което затруднява формирането на трансгранични съюзи.

„По наше искане групата отхвърли молбата на партия S.O.S. Румъния за присъединяване“, посочи в  публикация в социалните мрежи Ласло Торозкай, член на унгарската партия „Нашата родина“, подчертавайки тези разделения.

АзД, чиито антиимиграционни възгледи и скептицизъм по отношение на подкрепата за Украйна, не се различават много от дневния ред на „Национален сбор“ на Марин Льо Пен, беше изолирана от френската партия преди изборите за Европейски парламент през юни заради провала на един законодател от АзГ да осъди достатъчно категорично нацисткото минало на Германия .

За формирането на нова политическа група в 720-членния парламент са необходими 23 евродепутати, които представляват поне една четвърт от страните-членки на ЕС. Групите се ползват с някои законодателни и финансови привилегии.

Със своите 14 депутати АзГ ще е най-голямата от деветте партии в групата „Европа на суверенните нации“, като другите членове имат не повече от три представители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ