MAE: Петролът заменя природния газ в производството на електроенергия

MAE: Петролът заменя природния газ в производството на електроенергия

MAE: Петролът заменя природния газ в производството на електроенергия

Високите летни температури и растящите цени на природния газ са увеличили използването на петрол в производството на електроенергия, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Си Ен Би Си.

От агенцията посочват, че това води до ръст на търсенето на петрол, но прикрива слабостта на икономики, обхванати от страхове от рецесия.

„Цените на природния газ и електроенергията скочиха до нови рекорди, стимулирайки преминаването от газ към петрол в някои страни“, посочи базираната в Париж агенция в месечния си доклад за петрола, в който повиши прогнозата си за търсенето през 2022 г. с 380 000 барела на ден. Сега МАЕ очаква търсенето на петрол през 2022 г. да се увеличи с 2,1 млн. барела на ден до 99,7 млн. барела.

„Тези увеличения, концентрирани в Близкия изток и Европа, прикриват относителната слабост на петрола в други сектори“, предупреди МАЕ.

Агенцията цитира намаленото използване на горива за автомобилния транспорт в развитите страни и забавянето на растежа до края на годината „в съответствие с по-негативните икономически настроения, което предполага значително свиване през втората половина на 2022 г.“.

Междувременно световното предлагане на петрол през юли надхвърли върховете отпреди пандемията, подкрепено от по-високия от очакваното добив от Русия, чийто износ според МАЕ е намалял със 115 000 барела на ден през юли до 7,4 милиона барела на ден - спад от само 600 000 барела на ден от началото на годината.

Приходите от износ на руски петрол са намалели с 2 милиарда долара през юли до 19 милиарда долара най-вече поради по-ниските цени, а МАЕ отбеляза, че Китай изпреварва Европа за първи път като основна дестинация за руския суров петрол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ