Нов индикатор ще ограничава скоковете на цената на втечнения газ в Европа

Нов индикатор ще ограничава скоковете на  цената на втечнения газ в Европа

Европа вече разполага с нов индикатор - еталон за втечнения природен газ (LNG), който регулаторите се надяват да разграничи различните пазарни резки ценови скокове, наблюдавани през миналата година, съобщава Блумбърг, цитирана от БНР.

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) пусна новия ценови индикатор, който отчита, че LNG се търгува с отстъпка от 9,57 евро за мегаватчас в сравнение с фючърсите на нидерландския газов хъб TTF.

Целта е да се осигури по-голяма прозрачност и да се помогне за предпазването на пазара на LNG от различните колебания в цените, които засегнаха фючърсния TTF пазар миналата година и което доведе до скок на потребителските енергийни сметки в Европа. От миналата година насам ЕС се пренасочи от газовите потоци по тръбопроводи към внос на LNG след нахлуването на Русия в Украйна. Все пак остават въпроси относно степента, в която търговците ще използват новия LNG индекс (новия газов бенчмарк).

Ценовата оценка на втечнения газ, направена от агенцията ACER, се състои от среднопретеглената цена на ежедневните спот сделки с LNG и се основава на сделки, сключени и отчетени за доставка в рамките на Европейския съюз.

Агенцията публикува ежедневни цени на LNG за Северозападна и Южна Европа, а от 8-и март насам и единна цена за LNG в ЕС. В петък този нов индекс за втечнения газ беше оценен на 38,27 евро за мегаватчас.

Борсата Intercontinental Exchange Inc. (ICE) започна да предлага европейски фючърси за втечнен природен газ още на 5-ти декември. Договорите - отделно за Северозападна и Югозападна Европа - се основават на ценовите оценки от Spark Commodities.

S&P Global Commodity Insights също публикува свои собствени оценки на цената на втечнения газ (LNG) за региона на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ