Новата „златна треска” за LNG

Новата „златна треска” за LNG

Новата „златна треска” за LNG

Съоръжението Shell Prelude FNLG в Австралия ще забави доставките на втечнен природен газ до средата на юли 2022г. поради протести на профсъюзите, които настояват за по-добро заплащане. Заводът във Фрийпорт в САЩ, близо до Корпъс Кристи, Тексас (център на терминали за втечнен природен газ), също преустановява дейността. Спирането на тези две съоръжения оказва значително влияние върху доставките в Южна Корея, Япония, както и в Европа, коментират анализаторите на Кофас.  

Светът е изправен пред глобален недостиг на газ в резултат на дисбаланс в търсенето и предлагането, вследствие на несигурната икономическа и политическа обстановка, което доведе до значително покачване на цените. Експертите от Кофас предвиждат няколко основни предизвикателства, свързани с пазара на газ по света и в Европа.

На първо място следва да се вземе под внимание рискът от разпределение на количествата и спирането на електроенергията, особено в Европа. Няколко сегмента от енергоемките отрасли (цимент, рафиниране, химикали, обработка на метали, стъкло и керамика и др.) ще се наложи да преустановят дейността си през зимата в Германия и вероятно във Франция, дори и ако нивото на съхранение на газ в Европа достигне 90%. С непланираните спирания на няколко ядрени реактора във Франция, рискът от прекъсване на електрозахранването се увеличава драстично, тъй като страната  е износител на ток.

Ограничаването на търсенето е един от отговорите за справяне със сегашните енергийна криза, препоръчват анализаторите на Кофас. В Европа този процес вече е в ход. „Търсенето на природни газ започна да намалява през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че тук се проявяват много други обстоятелства - нивото на температурите, икономическата активност и др. Тази тенденция се очаква да се засили в индустриалния сектор до края на 2022 г., но тя се дължи и на ограничените разходите за енергия от домакинствата. Ако държавните власти решат да подпомогнат промишления сектор с доставката на газ за домакинствата за готвене и отопление, производството ще бъде неминуемо засегнато и може регионът да навлезе в период на дълбока рецесия“, коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Друг риск за регулираните комунални услуги е увеличението на цените на едро на електроенергията за сметка на цените на дребно. Търговците на дребно оперират в условия на ограничени от държавата цени и в този смисъл са принудени да поемат тежестта от разликата между по-високите нива на едро и по-ниските на дребно. Това може да доведе до липса на ликвидност и вълна от процедури по несъстоятелност на фирми.

Тъй като европейските страни се опитват да ограничат зависимостта си от руския поток, необходимостта от регазификация на LNG налага операторите да придобиват плаващи платформи за регазификация и съхранение (FSRU). Те са проектирани да съхраняват втечнен природен газ и да го преработват преди да го продадат на потребителите. Могат да бъдат изградени за една година, докато за терминали за втечнен природен газ (LNG) технологичният срок е по-дълъг – 5 години, за да започне да функционира, а освен това е и по-скъп. Само в Германия три блока за регазификация се очаква да акостират в пристанищата на Балтийско и Северно море. Техният капацитет ще бъде 27 млрд. куб. м газ.

Норвежката консултантска компания в областта на енергетиката Rystad Energy обяви, че чартърните цени са нараснали с 50% на дневна база, достигайки до 150 000-180 000 долара. За година те възлизат на повече от 55 млн. долара.  Европейският стремеж да осигури такива кораби поставя под напрежение развиващите се страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ