ОПЕК+ договори „обидно малко“ увеличение на добива въпреки призивите на САЩ

ОПЕК+ договори „обидно малко“ увеличение на добива въпреки призивите на САЩ

ОПЕК+ договори „обидно малко“ увеличение на добива въпреки призивите на САЩ

Страните от ОПЕК+ са се споразумяха да увеличат петролния добив със 100 000 барела на ден през септември, съобщиха представители на групата, цитирани от Ройтерс.

Някои анализатори определиха решението за минимално увеличение на производството като обида към президента на САЩ Джо Байдън след посещението му в Саудитска Арабия миналия месец, по време на което той опита да убеди лидера на групата да увеличи добива, за да помогне на икономиката на САЩ и на световната икономика.

Увеличението, което на практика покрива глобално търсене на петрол, което се изпълнява в рамките на 86 секунди, идва след седмици на спекулации, че пътуването на Байдън до Близкия изток и разрешението на Вашингтон за продажбите на системи за противоракетна отбрана на Рияд и Обединените арабски емирства ще донесат повече петрол.

Документ на ОПЕК+ показа, че групата е настроена да увеличи добива със 100 000 барела на ден от септември , като според два източника решението вече е взето.

„Това е толкова малко, че е безсмислено. От физическа гледна точка това е незначителен момент. Като политически жест е почти обидно“, каза Раад Алкадири от Eurasia Group.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзниците, водени от Русия, носещи общото название ОПЕК+, преди това увеличаваха производството с между 430 000-650 000 барела на ден всеки месец, въпреки че изпитваха затруднения да постигнат пълните си цели, тъй като повечето членове вече са изчерпали производствения си потенциал.

Съединените щати поставиха лидерите на ОПЕК Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства под натиск да изпомпват повече петрол, за да помогнат за овладяване на цените, стимулирани от възстановяващото се търсене и нахлуването на Русия в Украйна.

Санкциите на САЩ и Запада срещу Русия доведоха до скок на цените на всички видове енергия. Те от своя страна тласнаха инфлацията до многогодишни рекорди и накараха централните банки да вдигнат лихвите.

Байдън пътува до Рияд миналия месец, за да възстанови отношенията на САЩ със Саудитска Арабия, които се влошиха значително след  убийството на журналиста Джамал Хашоги преди четири години.

Тази година инфлацията в САЩ достигна 40-годишни върхове и застрашава рейтингите на Байдън, освен ако цените на бензина не паднат.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който де факто управлява страната, отрича да има роля в убийството на Хашоги, макар че западното разузнаване го посочи като негов поръчител. Миналият месец той пътува до Франция като част от усилията на Рияд за възстановяване на връзките със Запада.

Във вторник Вашингтон одобри продажби на отбранителни ракети на стойност 5,3 милиарда долара на ОАЕ и Саудитска Арабия, но все още не е отменил забраната си за продажба на нападателни оръжия на Рияд.

ОПЕК отказа да премине към по-големи увеличения на добива, тъй като източници от групата посочиха липсата на свободен капацитет сред членовете, както и необходимостта от по-нататъшно сътрудничество с Русия като част от по-широката група ОПЕК+.

До септември ОПЕК+ трябваше да прекрати всички рекордни съкращения на производството, които приложи през 2020 г., след като пандемията намали търсенето.

До юни обаче ОПЕК+ беше с почти 3 милиона барела на ден под своите квоти, тъй като санкциите срещу някои членове и ниските инвестиции в други осакатиха способността на групата да увеличи добива.

Смята се, че само Саудитска Арабия и ОАЕ имат малко свободен капацитет за увеличаване на производството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ