Петролът поевтиня на фона на очакванията за увеличение на лихвите на Фед

Петролът поевтиня на фона на очакванията за увеличение на лихвите на Фед

Петролът поевтиня на фона на очакванията за увеличение на лихвите на Фед

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в сряда поради очакванията, че протоколите от последното заседание на Федералният резерв на САЩ вероятно ще дадат нови индикации за повишаване на лихвите, което поражда опасения за по-нисък глобален икономически растеж и спад в търсенето на гориво, пише Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,46 долара, или 0,55%, до 82,59 долара за барел, следвайки спад от 1,2% във вторник. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,48 долара, или 0,63%, до 75,88 долара за барел.

Днес Федералният резерв на САЩ ще публикува протоколите от последното си заседание, като се очаква те да дадат на трейдърите представа за позициите на високопоставените служители в централната банка за бъдещето на лихвените проценти, след като икономическите данни от последните седмица показаха по-високи от очакваното нива на заетост и инфлация в САЩ.

По-високите лихвени проценти обикновено водят до поскъпване на долара, правейки деноминирания в зелени пари петрол по-скъп за притежателите на други валути.

Други икономически доклади от САЩ обаче показаха някои обезпокоителни признаци. Продажбите на съществуващи жилища паднаха през януари до най-ниското си ниво от октомври 2010 г. Този месечен спад е 12 пореден  - най-дългата подобна серия от 1999 г. насам.

„Нарастващите опасения относно рецесията поставят таван на цените на петрола, но на пазара има предпазлив оптимизъм относно възстановяването на търсенето в Китай, особено на бензин и реактивно гориво“, каза ръководителят на анализите на Vortexa за Азиатско-тихоокеанския регион Серена Хуан.

Предварително проучване на анализатори, анкетирани от Ройтерс, вторник също сигнализира за нарастване на запасите от суров петрол в САЩ, което изостря притесненията за търсенето.

Въпреки това, очакванията за по-стегнати световни доставки и нарастващо търсене от Китай смекчиха общата слабост при цените. Анализаторите очакват вносът на петрол в Китай да достигне рекордно високо ниво през 2023 г., за да отговори на увеличеното търсене на транспортно гориво, като за целта ще бъдат пуснати в експлоатация и нови рафинерии.

Китай силно представяне на туристическия пазар тази година, започвайки с натоварен и силен летен сезон, тъй като пътниците се стичат към ваканционни дестинации, след като правителството прекрати своята политика за нулево разпространение на COVID-19, която държеше хората у дома почти три години.

В бележка от сряда Даниел Хайнс, старши стоков стратег в ANZ Bank посочи, че държавните компании  PetroChina и Unipec резервират 10 супертанкера за внос на петрол от САЩ следващия месец, което се равнява на около 20 милиона барела суров петрол – признак за нарастващо китайско търсене.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ