Петролът поскъпна на фона на потенциална стачка на железничарите в САЩ

Петролът поскъпна на фона на потенциална стачка на железничарите в САЩ

Петролът поскъпна на фона на потенциална стачка на железничарите в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, след като пазарът опита да намери баланс между слабото търсене  и проблемите с предлагането, които може да бъдат засилени от предстояща стачка на железничарите в САЩ – най-големият потребител на суров петрол в света, пише Ройтерс.

 Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,09 долара, или 0,10%, до 94,19 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,21 долара, или 0,24%, до 86,69 долара за барел.

„Цената на петрола взима предвид потенциала за световна рецесия, но дори и при стабилен глобален растеж, търсенето на петрол ще остане доста силно в сравнение с продължаващите проблеми при предлагането“, коментира Клифърд Бенет, главен икономист в ACY Securities.

„Пазарът напоследък се фокусира върху търсенето, но вероятно е оценил твърде голям спад в действителното търсене, като забравя, че предлагането все още може да бъде донякъде проблематично“, добави той.

Нарастващата вероятност за спиране на работата на железниците в САЩ поради продължаващ трудов спор също носи подкрепа на пазара. Три съюза преговарят за нов договор, който може да засегне железопътните доставки, които са ключови за транспорта на суров петрол и петролни продукти.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в сряда, че очаква широко преминаване от газ към петрол за отопление, като посочи, че консумацията на петрол за отопление ще достигне средно 700 хил. барела на ден от октомври 2022 г. до март 2023 г. - двойно повече от нивото през същия период на предходната година. Това, заедно с общите очаквания за слаб растеж на предлагането, също помогна за стимулиране на пазара.

Но данните, публикувани от Администрацията за енергийна информация, показаха, че запасите от суров петрол и дестилат в САЩ са се увеличили повече от очакваното през последната седмица, което предполага по-слабо търсене на гориво и поставя капак върху цените на петрола.

Междувременно очакванията за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ ще продължат да хвърлят сянка върху пазара и да ограничават възстановяването на цените на петрола, казаха анализатори от Haitong Futures.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ