По „Северен поток-1“ отново потече газ

 По „Северен поток-1“ отново потече газ

По „Северен поток-1“ отново потече газ

Руски газ потече по тръбата „Северен поток-1“ Русия и Германия след 10-дневно прекъсване, съобщи операторът на газопровода, цитиран от Ройтерс. Това облекчи опасенията, че периодът на поддръжка ще бъде удължен.

Европа чакаше с нетърпение подновяването на операциите на газопровода след редовната годишна профилактика, като правителствата в региона се подготвя за допълнителни съкращения на доставките на фона на санкциите срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.

Газопроводът, който транспортира 55 милиарда кубически метра природен газ годишно от Русия до Германия през Балтийско море, беше спрян за десет дни годишна поддръжка на 11 юли

На уебсайта на оператора Nord Stream AG се вижда, че между  6 и 7 ч. сутринта централно европейско време (7-8 ч. българско), физическите потоци газ по тръбата са били в размер от 29 284,591 киловатчаса/час газ спрямо 0 вчера.

Възобновяването на газовите потоци може да отнеме няколко часа, каза говорител на оператора пред Ройтерс.

Говорител на австрийската енергийна компания OMV каза, че „Газпром“ е сигнализирал, че ще достави около 50% от договорените обеми газ в четвъртък – нива, сходни на тези преди профилактиката.

Възобновяването на газовите потоци по „Северен поток-1“ идва в момент, когато Европа се готви да предприеме мерки за намаляване на потреблението на природен газ.

Вчера Европейската комисия предложи 27-те държави от ЕС да намалят потреблението си на газ с 15% между 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  - от 2016 до 2021 г. За да постигнат това, 27-те правителства на ЕС ще трябва да актуализират националните си планове за извънредни ситуации и да докладват на Комисията на всеки два месеца за това как напредват към целите си.

Новото предложение включва възможността ЕК да направи тази цел, която в момента е препоръчителна, в задължителна за всички страни в ЕС в случай на сериозен недостиг на газови доставки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ