Шест държави от ЕС са против намаляване на тавана за цената на руския газ

Шест държави от ЕС са против намаляване на тавана за цената на руския газ

Шест държави от ЕС са против намаляване на тавана за цената на руския газ

Шест държави от Европейския съюз, сред които Германия и Нидерландия, предупредиха, че не могат да приемат опитите на други страни членки за допълнително намаляване на ценовия таван, койтоЕС ще наложи върху цените на газа. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на имейл от посланиците на шестте страни до Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Групата, в която освен Германия и Нидерландия, влизат и Австрия, Дания, Естония и Люксембург, очерта своите червени линии относно предложената горна граница на цената на газа в ЕС, която се очаква да бъде одобрена на срещата на министрите на енергетиката на страните на 13 декември в Брюксел.

Загрижени сме за понижаването на равнището. Равнището на тавана на цените на газа и свързания с него механизъм не може да бъдат намалени повече или заменени, пишат представителите на шестте държави до Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Шестте държави са скептични по отношение на ограничаването на цените, което според тях може да наруши нормалното функциониране на европейския енергиен пазар и да затрудни закупуването на синьо гориво, ако доставчиците пренасочат количества към региони, в които цените не са ограничени.

Миналия месец Европейската комисия предложи таван на цените, който ще влезе в сила, ако цената на газа за доставка месец напред, търгуващ на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия, надвишава 275 евро за мегаватчас в продължение на две седмици, и също така е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за период от 10 дни.

Белгия, Италия, Полша и Гърция са сред страните, които твърдят, че е необходим таван на цените, за да предпазят икономиките си. Те обаче настояват за далеч по-ниска ценова граница от предложената от ЕК.

Членките на ЕС преговарят по предложението и вече са пристъпили към намаляване на ценовата граница. Последният обсъждан компромис е за въвеждане на таван от 220 евро за мегаватчас и разхлабени условия за задействането му, въпреки че се очаква вариантът да бъде преразгледан, преди да бъде постигнато окончателно споразумение, според документ, до който Ройтерс е получил достъп.

Германия, наред с другите критици на горната ценова граница, също поиска по-силни мерки за предпазване в случай, че горната граница предизвика непредвидени последици.

Те предложиха "критерии за червени линии", които биха задействали автоматично спиране на горната ценова граница при спешни случаи, например ако търсенето на газ в Европа скочи рязко. Съгласно първоначалното предложение само ЕК може да спре тавана на газа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ