Страните от Г-7 обмислят таван от $110 за руското дизелово гориво

Страните от  Г-7 обмислят таван  от $110 за  руското дизелово гориво

Страните от Г-7 обмислят таван от $110 за руското дизелово гориво

Страните от Г-7 биха предпочели да определят таван на цената на дизеловото гориво от Русия в диапазона от 100 до 110 долара за барел, пише Bloomberg.

В Европейския съюз(ЕС) са за малко по-нисък таван - 100 долара за барел, отбелязва агенцията.

Страните от Г-7 "биха предпочели по-висока цена, отколкото иска ЕС, поради опасения, че определянето на твърде ниско ниво може да доведе до скокове на цените или прекъсване на доставките за Европа". В същото време според него Г-7 "могат да се примирят с цената от 100 долара за барел", ако не успеят да убедят Европейския съюз, пише още Bloomberg.

По-рано  агенцията  писа, че властите в ЕС проучват план за ограничаване на цените от 100 долара за барел за скъпи  руски рафинирани продукти като дизелово гориво и 45 долара за продукти с ниска добавена стойност.

За да се установи таван, е необходимо съгласието на всички страни- членки на ЕС и след това на страните от Г-7.

Bloomberg припомня, че ЕС иска да забрани вноса на руски петролни продукти на своя територия от 5 февруари, но в същото време, заедно с Г-7, да въведе таван на цените за руския износ на тези продукти за трети страни.

През декември в изявление на Г-7 се говори за планове за налагане на забрана на широк спектър от услуги, включително застраховане на кораби и търговско финансиране, свързани с морския транспорт от 5 февруари 2023 г., когато се транспортират петролни продукти от руски произход, с изключение на продукти продадени под таван на цените.

По-рано през януари The Wall Street Journal съобщи, че САЩ и техните западни партньори са решили да въведат не един, а два тавана на цените за руски петролни продукти. Първият таван е за експортни петролни продукти от Руската федерация като дизелово гориво, а вторият - за продукти с ниска добавена стойност, като мазут.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ