Криза на наднорменото тегло заплашва Европа

Криза на наднорменото тегло заплашва Европа

Европа ще се изправи пред криза на наднорменото тегло на населението към 2030 г., според прогноза на Световната здравна организация (СЗО), цитирана от агенция "Ройтерс". 

89% от мъжете в Ирландия и 77% от тези в Гърция ще имат излишна телесна маса, вредна за здравето им, през 2030 г., сочат очакванията на СЗО. Според експертите на организацията има "тревожна картина за нарастващо надебеляване на хората в Европа". Малко са европейските страни, където тенденцията е обратна - на намаляване на теглото сред хората. 

За българките прогнозата е лоша. Според експертите те ще са най-затлъстелите в Европа наред с белгийките. Очаква се през 2030 г. България и Белгия да са страните с най-висок процент на жени (89%), страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, допълва bTV. 

"Въпреки че няма "сребърен куршум" за справяне с "епидемията", правителствата трябва да полагат повече усилия да ограничават маркетинга на нездравословната храна и да правят здравословната по-достъпна като цени", съветва д-р Лаура Уебър от британската организация Health Forum, която е работила със СЗО и Европейската комисия, за да бъдат изготвени прогнозните данни. По думите й за някои държави на Европа, която по принцип се състои от 53 нации, няма достатъчно здравна информация и това прави наблюденията на тенденцията за надебеляване по-трудни, а очакванията - по-относителни. 

За да разберат дали се вписват в нормата, мнозина сред европейците използват индекса за телесна маса (BMI). Този индекс се пресмята като човек раздели теглото си в килограми на височината си в метри. И ако индексът е над 25, човекът се класифицира като пациент с наднормено тегло. При индекс над 30 пациентът е прекомерно дебел и страда от затлъстяване. 

Последните данни за европейския регион показват още, че през 2030 г. една трета от жените във Великобритания ще бъдат с индекс над 30, докато през 2010 г. този дял е бил 26%. Мъжете британци пък ще бъдат с наднормено тегло в почти 3/4 от случаите. 36% от тях се очаква да са в категорията за най-пълни хора през 2030 г. Този процент е бил 26 през 2010 г. 

Сред най-застрашените от напълняването нации в Европа се включват тези на испанците, гърците и шведите. Дори в страни, където обикновено се регистрира по-нисък дял на дебели хора в населението, като Швеция, броят на напълнелите се очаква да скочи рязко. 26% от шведските мъже ще бъдат много пълни през 2030 г., докато сега този дял е едва 10%. Сред шведките, излишните килограми ще вредят на здравето и фигурата на 22% от жените, предвижда СЗО. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ