Папа Франциск поиска от ЕС смелост

Папа Франциск поиска от ЕС смелост

Папа Франциск поиска от ЕС смелост

„Повече от всякога днес трябва да изграждаме мостове и да рушим стени“, призова папа Франциск в словото си пред лидерите на Европейския съюз на церемонията, на която получи наградата „Карл Велики“, съобщава информационните агенции.

Тази година по изключение наградата бе връчена във Ватикана, а не в германския град Ааахен според традицията.

„Проектът на бащите-основатели (на ЕС), предвестници на мира и пророци на бъдещето, не е завършил“, каза светият отец, отправяйки молитва за Европа в речта си.

Той призова за смели и радикални промени, чрез които Европа ще стане по-отворена и социална в период на опустошителна за младите хора безработица.

На церемонията присъстваха повечето лидери на ЕС, сред които беше и германската канцлерка Ангела Меркел. Обръщайки се към тях, папата разкритикува Европа, която се „окопава, вместо да се възползва и с действията си да предизвика нова динамика в обществото“.

Според понтифика сегашният ЕС прави днес само козметични промени и колебливи компромиси за бежанците. Папата е известен защитник на жертвите на войната и не се колебае да го покаже. При пътуване до остров Лесбос в Гърция неотдавна той доведе във Ватикана 12 сирийски бежанци.

Папа Франциск настоя за диалог, в който чужденецът и мигрантът, принадлежащи към друга култура, ще бъдат чути и оценени. По думите му „европейската идентичност е и винаги е била динамична и мултукулутурна".

Пред председателите на Европейския съвет, Доналд Туск, на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, и на Европейския паламент - Мартин Шулц, на Европейската централна банка Марио Драги, комисаря по външна политика Федерика Магерини и испанския крал Фелипе ІV папата призова за внимание към младите европейци. „Как да ангажираме младите хора, когато сме ги лишили от работа (...) и не знаем какви възможности и ценности да им предложим“, заяви понтификът.

Наградата се връчва от 1950 г. и носи името на императора на Франкската империя Карл Велики. Управлението му се свързва с възраждане на религията, изкуствата и културата, а той се смята за създател на френската и германската монархии, както и за "баща на Европа". Империята му обединява голяма част от Западна Европа за пръв път от времето на римляните.

Според мотивите на комисията, връчваща наградата, папа Франциск е гласът на съвестта, напомнящ, че Европа е длъжна да се бори за защита на мира, свободите и основните права на човека, демокрацията и солидарността. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ