ЕС готви свой аналог на закона за "чуждите агенти"

ЕС готви свой аналог на закона за чуждите агенти

ЕС готви свой аналог на закона за "чуждите агенти"

ЕС работи върху законопроект, който ще задължи неправителствените организации (НПО), консултантските и академичните институции да разкриват финансирането си извън ЕС. Работата по документа е в много начален етап. Това съобщава Politico, позовавайки се на собствени източници.

Според изданието версията на европейския закон за чуждестранните агенти е близка до подобни закони в САЩ и Австралия. Документът ще засегне търговски и нестопански организации, но не и физически лица.

Работата по документа трябва да приключи до края на май, твърдят източниците на Politico. Неназован представител на ЕК в разговор с вестника определи законопроекта като "деликатен въпрос". ЕК е в ранните етапи на събиране на информация от "широк кръг от заинтересовани страни", за да се увери, че подходът е правилен, казва той.

Според изданието обаче ЕК вече е изпратила предварителен въпросник за чуждестранно финансиране до представители на НПО като документът е съдържал подробни въпроси относно средствата, получени извън ЕС. Оценката на резултатите от проучването трябва да приключи през април, а данните ще се използват за оценка на чуждото влияние.

Представители на неправителствени организации, интервюирани от Politico, отбелязват, че се страхуват от негативното въздействие на закона върху демокрацията в ЕС.

Според копие от проучването, видяно от Politico, респондентите вече са помолени да уточнят своите източници на финансиране извън ЕС.

Този въпрос за финансирането „изуми много хора“, споделя Ник Айоса от Transparency International. „Насочващите въпроси предполагат, че те оценяват дали Transparency International е заплаха за демокрацията.“, допълва той.

Представители на неправителствени организации виждат сериозна опасност от въвеждане на подобен закон, защото според тях той може да бъде използван от лидери като унгарския премиер Виктор Орбан за борба с продемократичните движения в техните страни.

Миналата седмица парламентът на Грузия отхвърли два законопроекта за чуждестранните агенти на фона на няколкодневни бурни масови протести. Първоначално в парламента на страната беше внесен документ, който опозицията нарече аналог на руското законодателство за чуждестранните агенти. След това проправителствената фракция внесе документ, подобен на американския закон, но опозицията също се противопостави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ